În 2019, șefa anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi, a devenit primul procuror anticorupție din Uniunea Europeană. Decizia venea după ce țările UE au schimbat direcția și au sprijinit-o. Sprijinul acordat acesteia venea în ciuda opoziției de la București. Acum, ca urmare a situației de criză și a sancțiunilor impuse Rusiei, Kovesi anunță prigoana asupra trădătorilor care îl susțin pe Vladimir Putin. Conform publicației Bloomberg, planul este unul de sute de milioane de euro.
Odată cu declanșarea conflictului armat din 24 februarie, din Ucraina, statele membre UE picau de acord asupra impunerii de sacțiuni economice împotriva Rusiei.
Aceleași sancțiuni, unele chiar mai dure, au fost impuse și oligarhilor ruși, apropiați ai regimului de la Kremlin. Oligarhii ruși au fost loviți de sancțiuni financiare impuse de guverne sau organizații internaționale. Deciziile veneau în contextul în care președintele Vladimir Putin a lansat un atac împotriva țării vecine, Ucraina. Oamenii de afaceri ruși, apropiați alui Vladimir Putin, au fost luați în colimatorul autorităților celor 27 de state membre UE.
O analiză recentă, dar nefinalizată încă, arată că miliardarii ruși au pierdut peste 80 de miliarde de dolari din averea lor combinată de când oligarhii au fost vizați de sancțiunile impuse de UE.
Cele 83 de miliarde de dolari pe care miliardarii le-au pierdut de la începutul războiului reprezintă aproximativ o treime din averea lor, a relatat Bloomberg. Sancțiunile au dus la sechestrarea a cel puțin două iahturi ale miliardarilor ruși.
Dar, conform procurorului european Laura Codruța Kovesi, există și alte persoane care ar fi ajutat Rusia și, implicit, pe Vladimir Putin. Conform datelor, există un număr important de persoane și organizații din Europa care l-au susținut pe liderul de la Kremlin. În acest sens, Laura Codruța Kovesi anunță demararea procedurilor de cercetare penală europeană.
Deși au existat și încă sunt active sancțiunile, gestul în sine a reprezentat o încălcare flagrantă a legislației. Așa se face că, Laura Codruța Kovesi este decisă să pornească prigoana asupra trădătorilor care îl susțin pe Vladimir Putin.
„Parchetul European, operațional de puțin peste un an, este bine echipat pentru a se ocupa de încălcarea sancțiunilor, în condițiile în care blocul comunitar avansează cu planurile de a face din acest lucru o infracțiune penală în temeiul legislației UE și de a da biroului său puterea de a o urmări în justiție cât mai curând posibil”, a declarat Laura Codruța Kovesi.
Într-un material publicat de cei de la Bloomberg, Laura Codruța Kovesi pare a fi sigură pe ea și pe instituția pe care o conduce, după ce a fost numită în funcție în 2019. Deși cu mai puțin de doi ani de activitate, ani în care nu prea s-a auzit de rezultate notabile, Laura Codruța Kovesi este determinată să dea de urma trădătorilor:
„Suntem cu siguranță pregătiți, putem să o facem. Una dintre posibilele infracțiuni legate de încălcarea sancțiunilor este contrabanda și putem deja să investigăm acest lucru.
Așa că am putea începe chiar de astăzi dacă am avea instrumentele legale.”, a declarat Laura Codruța Kovesi, pentru Bloomberg în interviul acordat la finele săptămânii trecute.
Conform datelor, au fost înghețate până în prezent aproximativ 18,9 miliarde de euro. Cu toate astea, Kovesi spune că mai sunt și alte dovezi. În același interviu spune că a luat deja legătura cu partea ucraineană.
Schimbul de informații cu procurorii ucraineni este privind cazurile suspecte de fraudă din Ucraina legate de fondurile legate de UE. „Avem un contact destul de solid cu biroul procurorului general ucrainean și așteptăm cu nerăbdare noua competență potențială a EPPO pentru a lucra mai strâns cu colegii de la Kiev”, a mai declarat Laura Codruța Kovesi pentru cei de la Bloomber.
Deși nu s-aud at încă cifre oficiale, sau nume ale unor posibili susținători, instituția europeană este decisă să-i prindă. Rămâne de văzut cum se vor derula anchetele și dacă, într-un final, vor avea și o victorie în acest sens.