Laura Codruța Kovesi, la judecata CSM! Gestul pe care l-a făcut în fața jurnaliștilor

Laura Codruța Kovesi, la judecata CSM! Gestul pe care l-a făcut în fața jurnaliștilor

Laura Codruța Kovesi a mers, miercuri, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde se judecă acțiunea disciplinară pe numele său, dar și pe al fostului adjunct Marius Iacob. La sosire, fosta șefă a Direcției naționale Anticorupție (DNA) a refuzat să facă declarații în fața jurnaliștilor.

Laura Codruța Kovesi s-a prezentat la Consiliul Superior al Magistraturii

Secția pentru judecători din cadrul CSM a luat în discuție, miercuri, acțiunea disciplinară deschisă de Inspecția Judiciară pe numele Laurei Codruța Kovesi și al lui Marius Iacob. Este vorba despre dosarul care face referire la înregistrările apărute în spațiul public, din timpul ședinței din data de 18 iunie 2017.

„Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, se arată într-un comunicat emis de inspectorii judiciari în ianuarie 2019.

Sursa citată precizează că fosta șefă a DNA a folosit „faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor.”

Inspecția Judiciară mai susține că Laura Codruța Kovesi le-a trimis subalternilor un e-mail în care ar fi avut o atitudine nedemnă și denigratoare și că ar fi încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA.