Laptele se scumpeşte în România. Este de neconceput cât ar urma să coste caşcavalul până la finalul anului

Laptele se scumpeşte în România. Este de neconceput cât ar urma să coste caşcavalul până la finalul anului
Creșterea prețului laptelui rămâne în urma pieței

Scumpirea laptelui va aduce creşteri tot mai mari pentru produsele lactate în 2022, anunță analiștii. Inflația prețurilor la produsele lactate este mixtă, dar rămâne în urma inflației globale a alimentelor, se arată într-un raport. Analiștii atrag atenția asupra faptului că și laptele se scumpeşte în România. Cât despre prețuri, este de neconceput cât ar urma să coste caşcavalul până la finalul anului, mai spun aceeași specialiști.

Creșterea prețului laptelui rămâne în urma pieței

În 2022, prețurile laptelui în Europa au fost forțate să crească din cauza costurilor în creștere la fermă. Vorbim aici de costurile cu energia și combustibilul, precum și din cauza volumelor limitate de lapte și a unei veri mai uscate și mai calde.

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, prețul mediu al laptelui la poarta fermei în aprilie 2022 a fost de 46,0 cenți/kg, în creștere cu +5,7% față de martie 2022 și +29% față de aprilie 2021. CE a precizat că prețul estimat pentru luna mai 2022 a fost de 47,4 cenți/kg, o creștere de +3%.

Conform ultimelor statistici, prețurile globale ale produselor lactate se află la cel mai ridicat nivel din martie 2014. În cele din urmă, prețurile vor scădea probabil din vârfurile pe termen scurt, spun analiștii de piață.

Potrivit Perspective agricole ale UE 2021-31, creșterea producției de lapte din UE în următorul deceniu va încetini până la o medie de +0,5% pe an. Un motiv ar fi declinul efectivelor de animale determinat de obiectivele de sustenabilitate.

În acest an, producția de lapte de vacă de lapte va crește cu 1,4%, comparativ cu media pe 3 ani 2019-2021. Va totaliza 156 de milioane de tone. Aceasta ar trebui să ajungă la 158 de milioane de tone până în 2025. Numărul de vaci de lapte este așteptat să scadă de la 20 milioane de capete în 2022 la 19,6 milioane în 2025.

Prețurile produselor lactate din UE au crescut în aeastă perioadă din 2022: Unul din motive este cererea ridicata și  oferta limitată. Prețul mediu al brânzei va înregistra cele mai vizibile creșteri, urcând la +5,1% față de media pe 3 ani 2019-2021. Laptele va crește până la +0,6%.

Analiștii anunță că laptele se scumpeşte în România

Ca efect al actualei crize, inclusiv laptele se scumpeşte în România, spun specialiștii din piață. Conform unor estimăr, scumpiri masive vor fi și la produsele de lactate. De exemplu un kilogram de cașcaval ar putea ajunge la 100 de lei pentru un kilogram.

Motivul acestor noi prețuri este scumpirea excesivă a materiei prime, și anume laptele crud, prețul minim ajungând la 35 de lei pentru un litru. Semnalul de alarmă a fost tras de Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), prin vocea preşedintelui, Dorin Cojocaru:

„Caşcavalul va ajunge la 100 lei/kg. Cel mai ieftin caşcaval în retail este 47 lei/kg şi cel mai scump este aproximativ 67 lei/kg“, declară Dorin Cojocaru, conform ZF.

Specialiștii europeni estimează că prețurile laptelui la nivelul fermei vor crește cu 30-33%, iar prețurile cu ridicata ale produselor lactate cu 14-17% în 2022. La asta se mai adaugă factorii generali care presează economia: forța de muncă, salariile, războiul, transportul.

Dacă ne uităm la inflația prețurilor alimentelor în 2022, din ianuarie până în mai, datele arată că produsele lactate au continuat să fie o achiziție bună. Mai ales la vânzarea cu amănuntul.

Cu alte cuvinte se află aproape de sfârșitul listei în rândul tuturor categoriilor de alimente cu scumpiri majore. De fapt, inflația generală a alimentelor înregistrează o creștere de 8,7% până în prezent, de la an la an. Dar pentru lactate, această cifră este de 7,2%, la nivel mondial.

Urmăriți Playtech.ro și pe