Lacul scheletelor din Himalaya, un mister fascinant: ce au descoperit cercetătorii

Lacul Roopkund din Himalaya este supranumit lacul scheletelor. Este localizat în nordul Indiei, în mijlocul munților Himalaya și i-a fascinat din totdeauna pe cercetători.

Mai mulți arheologi și-au făcut un scop în viață din a afla povestea a sute de schelete umane descoperite într-un lac din munții Himalaya. Până de curând, toți exploratorii zonei au fost convinși că osemintele din lac provin de la un singur eveniment dramatic, petrecut în urmă cu foarte mult timp. Un nou raport publicat în The New York Times desființează respectiva ipoteză.

Lacul Roopkund este situat la o altitudine de 5029 de metri altitudine, într-o zonă în care este foarte improbabil să ajungi vreodată din greșeală. Și dacă îți dorești cu adevărat asta, procesul este unul destul de dificil. În plus, dificultatea ar fi fost amplificată, dacă totul s-ar fi petrecut în urmă cu câteva sute sau chiar mii de ani. Se pare însă că foarte mulți oameni au avut intenția să-i calce pragul.

Cu un diametru de doar 40 de metri, lacul scheletelor este înghețat în cea mi mare parte a timpului. Când apa se dezgheață, dedesubt se pot observa stânci masive. Printre ele, au fost identificate sute de schelete umane. Din câte se pare, aproximativ 800 de persoane și-au găsit sfârșitul acolo. Primele investigații au scos la iveală faptul că mulți dintre ei erau sănătoși la momentul decesului, în urmă cu mai bine de 1000 de ani.

Scenariul inițial a fost demontat de un grup de cercetători germani, americani și indieni. Aceștia au analizat mai atent un număr de 38 de schelete din lac. Prin intermediul metodei de datare cu Carbon 14, au ajuns la concluzia că oamenii au murit la momente diferite din timp. Doar 23 dintre cele 38 de schelete analizate sunt ale unor femei și bărbați originari din subcontinentul indian. Fără niciun fel de explicație logică a fost identificarea osemintelor a 14 persoane cu un profil genetic similar cu al persoanelor din Creta, Grecia. Acestea se pare că au ajuns mai ”recent” în lac, deși nu știe nimeni cum au putut parcurge o distanță de aproximativ 6000 de kilometri între cele două puncte și de ce ar fi făcut-o. În final, locația din Himalaya în care se află scheletele a aproape 1000 de oameni rămâne un mister.

lacul cu schelte oase

Sursa: The New York Times
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI