Lacul fără fund din România. Secretul locului uimitor de care puțini oameni au auzit

Lacul fără fund din România. Secretul locului uimitor de care puțini oameni au auzit
„Lacul fără fund” din România, la două ore distanță de București

„Lacul fără fund” din România! Nu cu mult timp în urmă vă relatam despre cele 8 peisaje unice pe Terra care se regăsesc în România. Printre acestea, înconjurat de legende, se regăsește și „Lacul fără fund”. Aici turistul va da peste secretul locului uimitor de care puțini oameni au auzit. Pentru început, vă spunem că este aproape de București, deci o plimbare cu mașina până acolo nu ar dura mult.

„Lacul fără fund” din România, la două ore distanță de București

Dacă te-ai săturat de betoanele din Capitală, și vrei să te mai răcorești, îți propunem un drum de maxim două ore. Plecând din București, spre zona despre care vorbim, ai de parcurs aproximativ 135 de kilometri, depinde pe ce rută vrei să mergi. Ai o variantă pe București-Ploiești, sau să ieși prin Voluntari, spre Snagov, și vei ajunge în comuna Chiojdu, județul Buzău.

De aici mai ai puțin de mers până la Munții Siriului, unde vei găsi pe versantului Mălâia, pe partea estică a acestuia, „Lacul fără fund”. Localnicii din Chiojdu așa îi spun, dar zona se numește lacul „Vulturilor”.

Pentru cei care nu au azit de Lacul Vulturilor, este un lac periglaciar situat în Munții Buzău. Este situat în curbura de sud-est a Munților Carpați, la o altitudine de 1.420 m. Cel mai apropiat oraș zona în care se află lacul. este Siriu.

Locuitorii din comuna de care aparține spun că, deși se numește „Lacul fără fund”, acesta nu are mai mult de 2,5 metri adâncime.

Alexandru Vlahuță a dat numele lacului în „România Pitorească”

Alexandru Vlahuță, cunoscut pentru scrierile sale de drumeții, este cel care dădea numele acestei zone, „Lacul Vulturilor”. Printre lucrările sale emblematice se numără și cea cunoscută sub numele de „România Pitorească”.

Dacă vreți o comparație, lucrarea lui Vlahuță poate fi asemuită vloggerilor de astăzi, care fac materiale video despre frumusețile turistice, încă sălbatice, regăsite în România.

În lucrarea amintită, Alexandru Vlahuță descrie cu lux de amănunte acest lac, și zona în care se află. Autorul descria locurile, spunând că aici își aveau sălașul de primăvară speciile de vulturi existenți în România anului 1901:

”(..) vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor.”; scria Alexandru Vlahuță în lucrarea sa din 1901.

Legendele lacului Vulturilor

Nu se știe exact de ce localnicii îi spun „Lacul fără fund”, dar există câteva legende. Una dintre ele, legată de perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, spune că pe sub lac s-ar fi construit un drum ascuns, pentru a induce în eroare trupele germane aflate aici. O alta spune că un cioban și-ar fi aruncat toiagul, și spre uimirea sa, l-ar fi găsit după un timp plutind pe Dunăre.

Indiferent dacă aceste legende sunt sau nu reale, „Lacul fără fund” – Lacul Vulturilor, este un loc care merită să-l vezi. Așa cum spuneam la început, lacul face parte din cele 8 peisaje unice pe Terra care se regăsesc în România.