Lacul care nu îngheață niciodată, oricât de frig ar fi. Este o minune a naturii, unic în lume
Natura, în spectaculozitatea ei, ne oferă uneori locuri unice în lume, precum este și lacul care nu îngheață niciodată, oricât de frig ar fi. Este o minune a naturii, și este unic în lume.
Natura ne oferă o minune a naturii, unic în lume
Sunt puțini cei care ști că micuțul stat Kârgâzstan oferă lumii câteva locuri unice, spectaculoase, și pline de mister. În acest context, harta Kârgâzstanului este ca o piesă de puzzle care se potrivește perfect între republicile din jur, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și China.
Turismul în Kârgâzstan este încă destul de limitat, cea mai mare parte fiind reprezentată de cetățeni ruși care merg pe urmele celui mai ilustru explorator al său, Nikolai Prezwalski.
Aici, în acest micuț stat, un ochi albastru iese în evidență față de orice alt element geografic. Acesta este Lacul Issik-kul, bijuteria coroanei acestei tinere republici din Asia Centrală, lacul care nu îngheață niciodată, oricât de frig ar fi.
Issik-kul, lacul care nu îngheață niciodată, oricât de frig ar fi
Issik-kul este un lac unic din lume, cel mai mare dintre lacurile țării, conform măsurătorilor, de mărimea Galiciei. De la un capăt la altul are mai mult de 180 de kilometri, iar în cel mai larg punct ajunge la 60. Adâncimea sa, de 702 metri, este, de asemenea, impresionantă. De-a lungul timpului, specialiștii s-au întrebat cum s-a format suprafața unui lac atât de impresionant?
Legendele locale spun că orașul de pe acel loc a fost distrus de un cutremur și s-a prăbușit pe propriile fundații, care au fost imediat umplute cu apă care curgea în torente din Munții Tien-Shan.
Niște fete care ieșiseră devreme să adune lemne de foc s-au întors acasă și au constatat că locuința lor nu mai exista. Plângeau atât de neconsolat încât și-au amestecat lacrimile cu apa proaspătă a lacului. Așa se explică salinitatea ridicată a acestuia.
Acest lucru se leagă de una dintre particularitățile lacului Issik-kul, lacul care este unic, și anume este lacul care nu îngheață niciodată, oricât de frig ar fi. Specialiștii sunt și mai uimiți de acst aspect, având în vedere că iernile din Kârgâzstan pot ajunge la minus 30 de grade Celsius. În cele din urmă a ieșit la suprafață o explicație, și anume că în acest loc unic din lume este vorba despre concentrația mare de sare a apei.
Lacul care nu îngheață niciodată, loc de oprire pe miticul Drum al Mătăsii
Vara, când temperaturile ajung până la 40 de grade, tentația de a te scălda în apele limpezi și reci ale lacului este invincibilă, chiar dacă este un șoc termic considerabil.
Issik-kul a fost locul unic în lume, locul de oprire și de odihnă pentru caravanele de pe miticul Drum al Mătăsii încă din cele mai vechi timpuri. Negustorii își adunau aici forțele înainte de a traversa dealurile înalte ale Asiei Centrale și după ce traversau deșertul Taklamakan.
Începând cu secolul al XV-lea, aici a fost construită o mănăstire armeană, din care au rămas doar câteva rămășițe. Astăzi, cea mai faimoasă biserică creștină este mult mai recentă Biserica Trinității din Karakol, construită în 1895.
Este un loc de pelerinaj pentru credincioșii chiar și din republicile învecinate, deoarece conține o icoană care a fost pictată de călugării de la Muntele Athos din Grecia, unul dintre cele mai sfinte locuri din creștinismul ortodox.
Exploratorul Nikolai Prezwalski a pus Kârgâzstan pe hartă
În secolul al XIX-lea, Nikolai Prezwalski, geograf și naturalist, a călătorit prin Asia Centrală și până în nord, în Tibet. În calitate de militar, a luat parte la Marele Joc dintre imperiile rus și britanic. Dar, mai presus de toate, a cartografiat și a studiat bazinul râului Ussuri, unul dintre afluenții puternicului Amur, cunoscut drept „Nilul Asiei”.
Într-una dintre expedițiile sale a găsit calul sălbatic mitic din Kârgâzstan care a fost numit după el. Ca o ironie a saortei, celebrul explorator a murit de tifos pe malul lacului Issik-kul în 1888, țarul de la acea vreme a decis atunci să schimbe numele orașului în Pristan-Przehvalsk.
A rămas așa până când Uniunea Sovietică a decis să readucă numele său tradițional, Karakol, cel mai important oraș din Issik-kul, deși nu se află strict pe malul lacului. Este nevoie de o zi întreagă de condus din Bișkek, capitala Kârgâzstanului, pentru a ajunge la el, chiar dacă sunt doar 400 de kilometri.