În ziua Schimbării la Față a Domnului (6 august 2024), românii care țin post au dezlegare la pește, ceea ce înseamnă că mulți dintre aceștia vor pregăti diverse mâncăruri și gustări ce conțin pește. La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm pește din Lidl sau Kaufland? Protecția Consumatorului are câteva informații utile de care putem ține cont pentru a ne asigura că produsele cumpărate sunt proaspete și sigure pentru consum.
Potrivit InfoCons, pentru peștele care trebuie comercializat viu (crap, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc.), trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Nu este permisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie”, prezintă rupturi sau suprafața pielii discontinue.
De asemenea, trebuie să acordăm o atenție sporită aspectului peștelui, pentru a ne crea o primă opinie asupra gradului de prospețime. Semnele periculoase sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc.
Specialiștii ne îndeamnă să nu cumpărăm pește sau produse din pește dacă avem suspiciuni privind gradul de prospețime. În magazine și supermarketuri, produsele pescărești trebuie păstrate și expuse la o temperatură optimă, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață.
Să ne asigurăm mereu că produsele pe care le achiziționăm au etichetă, nu să cumpărăm alimente preambalate neetichetate.
În cazul produselor pescărești preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc.), atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Cele care prezintă un miros și un aspect modificate nu trebuie expuse și comercializate.
În ceea ce privește icrele de pește, acestea trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin.
InfoCons mai atenționează să nu cumpărăm produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar.
Produsele pescărești afumate trebuie să aibă un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specifică.
În plus, peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condițiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și al modului de depozitare și comercializare.
Nu achiziționa niciodată pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită.