La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi pește. Detaliile care îţi pun sănătatea în pericol
Peștele conține proteine de înaltă calitate și alți nutrienți esențiali și reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase. De fapt, o dietă bine echilibrată care include o varietate de pește poate contribui la sănătatea inimii și ajută la creșterea și dezvoltarea corectă a copiilor. Dar, ca orice alt produs, care vine și congelat, are anumite calități de care trebuie să ținem cont. Cu alte cuvinte îți spunem la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi pește. Acestea pot fi detaliile care îţi pun sănătatea în pericol!
„Cea mai bună masă este cea cu pește!”, dar atenție la ce cumperi
De când eram mici am tot auzit această expresie, și nu de puține ori aveam pe masă diferite preparate din pește, toate pregătite de mama, ca bună gosopdină ce era. Dar, ca și atunci, este extrem de important să știm ce, de unde, și cum cumpărăm peștele. Cu alte cuvite se pune problema la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi pește.
Atunci când intri în pescărie sau în supermarket, te poți trezi copleșit de selecția de pește din care poți alege. Pentru a te asigura că ceea ce cumperi este pește de cea mai bună calitate, am alcătuit 6 trucuri simple care te ajută să afli la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi pește, și care sunt detaliile care îţi pun sănătatea în pericol:
- Pielea – O piele lucioasă, cu nămol la suprafață, este un semn bun că peștele este proaspăt și de bună calitate.
- Aripioare – Aripioarele trebuie să fie clar definite și vioaie, nu zbârcite sau rupte.
- Branhii- Unele branhii umede, strălucitoare și roz sau roșii reprezintă un semn excelent că peștele este proaspăt și de bună calitate. Stai departe de peștii care au branhiile maro sau decolorate.
- Mirosul – Amintește-ți că peștele proaspăt trebuie să miroasă a mare, nu a pește. De asemenea, asigură-te că peștele miroase apetisant și nu are un miros urâti.
- Prospețime – Un pește de bună calitate va fi întotdeauna ferm. Unii pești se vor simți mai moi decât alții, însă dacă peștele se simte flasc sau devine moale, atunci acesta este un semn că peștele s-a învechit.
- Ochii – Peștele proaspăt ar trebui să aibă ochi strălucitori și limpezi. Stai departe de peștii care au ochii tulburi, sau cu pete roșii.
Care sunt detaliile care îţi pun sănătatea în pericol
Conform specialiștilor, atunci când cumpărăm pește trebuie să fim atenți ca peștele întreg să aibă o carne fermă și branhii roșii, fără miros. Fileurile proaspete ar trebui să aibă carne fermă și linii roșii de sânge, sau carne roșie dacă este vorba de ton proaspăt.
Carnea ar trebui să se întoarcă atunci când este presată, iar în același timp fileurile de pește nu ar trebui să prezinte decolorare, întunecare sau uscare în jurul marginilor, acesta ar putea fi unul din detaliile care îţi pun sănătatea în pericol, este recomandarea specialiștilor.
Peștele proaspăt și fileurile de pește vândute ca fiind „înghețate” pot să nu aibă toate caracteristicile peștelui proaspăt, de exemplu, ochi strălucitori, carne fermă, branhii roșii, carne sau linii de sânge, însă ar trebui să aibă în continuare un miros proaspăt. Dacă prezintă un miros acru sau rânced, este clar unul din detaliile care îţi pun sănătatea în pericol, și, în consecință, ar trebui să evităm astfel de produse.