18 dec. 2024 | 08:20

La ce temperatură trebuie să setezi termostatul centralei iarna, pe timpul nopții. Economisești bani și dormi mai bine

Utile
La ce temperatură trebuie să setezi termostatul centralei iarna, pe timpul nopții. Economisești bani și dormi mai bine
La ce valoare sa reglezi termostatul centralei in noptile de iarna

Dacă vrei să te bucuri de un somn odihnitor în nopțile reci de iarnă fără să te lovești de facturi uriașe la energie, vestea bună este că termostatul poate fi aliatul tău. Experții spun că nopțile sunt momentul ideal pentru a reduce temperatura din casă, economisind bani și îmbunătățindu-ți calitatea somnului.

De ce un dormitor răcoros îți asigură un somn mai bun

Cercetările arată că oamenii dorm cel mai bine la temperaturi cuprinse între 60 și 67 de grade Fahrenheit (aproximativ 15-19 grade Celsius). Potrivit Dr. Christopher Winter, corpul nostru atinge temperatura minimă naturală în jurul orei 5 dimineața, iar un dormitor răcoros poate sprijini acest ciclu natural, ajutându-ne să adormim mai repede și să avem un somn mai profund.

Dacă dormitorul tău este prea cald (peste 75°F/24°C) sau prea rece (sub 54°F/12°C), somnul tău poate fi perturbat, rezultând o stare de oboseală a doua zi. Astfel, reducerea termostatului cu câteva grade înainte de culcare nu doar că este benefică pentru sănătatea ta, dar îți poate crea și condițiile perfecte pentru o noapte liniștită, notează msn.com.

Temperatura optimă pe timp de noapte

Conform National Sleep Foundation, setarea termostatului între 60 și 67 de grade Fahrenheit este ideală pentru un somn de calitate. De asemenea, Departamentul pentru Energie al SUA recomandă o temperatură de 65°F (18°C) în timpul nopții, ceea ce se dovedește eficient atât pentru somn, cât și pentru economii la energie.

Dacă familia ta este mai sensibilă la frig, poți ajusta temperatura treptat, reducând câte un grad în fiecare săptămână până ajungeți la o valoare confortabilă. Pături suplimentare, șosete groase și pijamale călduroase te pot ajuta să te adaptezi la o temperatură mai scăzută.

Fă economii regland inteligent termostatul

Reducerea temperaturii pe timpul nopții poate avea un impact semnificativ asupra facturilor. Potrivit Departamentului pentru Energie, scăderea termostatului cu 10-15 grade Fahrenheit pentru opt ore zilnic poate reduce costurile de încălzire cu 5-15% pe an.

Totuși, nu trebuie să exagerezi. OMS recomandă o temperatură minimă de 64°F (18°C) în casele cu adulți sănătoși și o temperatură mai ridicată pentru copii, vârstnici sau persoane vulnerabile. Setarea termostatului sub 60°F (16°C) în timp ce ești acasă poate crea disconfort și chiar probleme de sănătate.

Adoptă strategii simple, precum reducerea temperaturii pe timp de noapte, și vei observa nu doar economii, ci și un somn mai liniștit, într-un mediu mai sănătos!

Parteneri
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
Militarii ucraineni au transmis salutul „călduros” trupelor nord-coreene din Kursk: Le-au atacat cu drone kamikaze cu Moș Crăciun
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
Mezelurile, loc de cinste pe masa de Crăciun. Cum le poți menține proaspete mai mult timp
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
Final pentru Călin Georgescu. Va fi exclus de la alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
LOVITURĂ pentru ROMÂNIA! S-A DECIS la NIVEL MONDIAL!
Mediaflux
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2024. Cine a câștigat al șaselea battle. Un concurent din echipa verde a fost eliminat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro