23 sept. 2022 | 12:08

La ce mână se ia tensiunea, de fapt. Mulți români greșesc

Sănătate
La ce mână se ia tensiunea, de fapt. Mulți români greșesc
La ce mână se ia tensiunea, de fapt

La ce mână se ia tensiunea? Este foarte bine de știut că valorile tensiunii arteriale variază de la un moment la altul. Rezultatele sunt influențate de respirație, poziția corpului, somn sau starea emoțională. Iată câteva informații care sigur te vor ajuta înainte să-ți iei tensiunea.

Cum îți măsori corect tensiunea arterială

Nu este ușor să-ți măsori singur tensiunea arterială, însă nu este imposibilă. Trebuie să ai în vedere anumite lucruri înainte de a începe, potrivit experților de la Harvard Medical School. Anumiți factori pot influența rezultatul măsurătorilor în proporție de 10% sau mai mult. Modificarea rezultatelor este importantă, deoarece poate duce la erori de diagnostic. Iată la ce trebuie să fii atent:

  • Poziția brațului;
  • Starea emoțională;
  • Practicarea mișcării fizice;
  • Lipsa odihnei;
  • Respirație etc.

De asemenea, este important să înveți tehnica potrivită de la medicul de familie sau medicul cardiolog care te monitorizează. Alegerea tensiometrului potrivit este, de asemenea, foarte importantă.

Reguli pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale:

  • Nu fuma și nu consuma cafeină sau băuturi care conțin cafeină cu 30 de minute înainte de testare;
  • Stai liniștit câteva minute înainte de începerea testului;
  • În timpul măsurătorii, stai așezat pe scaun cu picioarele pe podea și brațul sprijinit pe o masă, cotul să fie aproximativ la nivelul inimii;
  • Partea gonflabilă a manșetei tensiometrului ar trebui să acopere complet cel puțin 80% din braț;
  • Manșeta trebuie să fie pusă pe pielea goală, la circa 2 cm deasupra plicii cotului;
  • Nu vorbi și nu mișca brațul în timpul măsurătorii;
  • Măsoară tensiunea arterială de două ori, cu o scurtă pauză de 1 minut între măsurători.

La ce mână se ia tensiunea

Pentru majoritatea persoanelor, valorile tensiunii diferă de la mâna stângă la mâna dreaptă. Prin urmare, experții recomandă măsurarea tensiunii la ambele mâini pentru o comparație. În cazul în care se diferă o diferență de peste 10 mmHg, se recomandă măsurarea constantă la brațul care indică o valoare mai mare.

Diferențele minore de tensiune arterială, cele de sub 10 mmHg, nu indică prezența unei boli. De regulă, se întâlnesc în rândul persoanelor fără probleme medicale. Aceste diferențe se explică prin densitatea musculară diferită sau tensiunea musculaturii din braț.

Cu toate acestea, diferențele mari pot să indice particularități de ordin anatomic sau patologic, precum o boală vasculară periferică sau centrală. Pe partea unde se înregistrează o valoare mai mică a tensiunii, arterele pot fi îngustate. Dacă întâlniți astfel de cazuri, se recomandă consultarea medicului specialist.

De ce crește tensiunea arterială seara?

Valorile tensiunii arteriale fluctuează în mod constant. Acest lucru este normal, așa că nu trebuie să vă faceți griji. Tensiunea începe să crească cu câteva ore înainte să ne trezim și continuă să crească în timpul zilei, atingând cele mai mari valori în timpul după-amiezii. Apoi, mai spre seară, începe să scadă din nou, iar pe timpul nopții este cel mai mică.

Creșterea tensiunii arteriale seara poate apărea chiar și la persoanele care nu suferă de hipertensiune arterială. Faptul că măsurarea tensiunii se efectuează în timpul zilei, această problemă este greu de detectat.

Cercetătorii au descoperit că, în cazul în care vă confruntați cu valori ridicate ale tensiunii arteriale seara, veți avea riscul mai mare de insuficiență cardiacă și alte boli cardiovasculare.

La ce oră se măsoară tensiunea arterială

Este recomandat să vă măsurați tensiunea atât dimineața, cât și seara. În cazul în care urmați un tratament, monitorizarea trebuie făcută continuă, până la stabilizarea valorilor tensionale și la fixarea dozelor de medicamente. Ulterior, măsurarea tensiunii arteriale poate fi mai rară.

Pacienții cu risc redus de hipertensiune de grad 1 pot fi evaluați la fiecare 6 luni, de către medicul specialist sau medicul de familie. De asemenea, măsurarea tensiunii arteriale ar trebui făcută lunar de bolnavii cu risc crescut sau foarte crescut. Este recomandată luare măsurii de maxim două ori pe zi.

Metode de a scădea tensiunea arterială

Din nefericire, hipertensiunea arterială este una dintre afecțiunile tot mai des întâlnite în zilele noastre. Pe de cealaltă parte, din fericire, ea poate fi prevenită cu mici trucuri fără a se ajunge imediat la tratament medicamentos. Iată câteva recomandări de la specialiști:

  • Plimbați-vă pe jos

Potrivit studiilor, persoanele hipertensive care merg pe jos într-un ritm alert, au reușit să scadă presiunea sanguină cu circa 6 mmHg, iar cea arterială diastolică cu până la 8 mmHg.

  • Consumați alimente bogate în potasiu

Medicii recomandă să consumați regulat legume și fructe bogate în potasiu. Valorile potasiului ar trebui să atingă 2000 – 4000 mg pe zi. Câteva alimente bogate în potasiu sunt: roșii, portocale, banane, cartofi, mazăre, pepene galben.

  • Consumați cafea decofeinizată

Oamenii de știință au dezbătut mult timp efectele cofeinei asupra tensiunii arteriale. Potrivit studiilor, consumul de circa 500 mg de cafeină pe zi, crește nivelul tensiunii arteriale. Presiunea sanguină sistolică poate crește cu până la 4 mmHg. Cafeina crește tensiunea arterială prin îngustarea vaselor de sânge.

PlaySport
DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Ce s-a întâmplat în relația lui Marica după episodul „Prosopul”, când a fost prins în hotel cu nevasta altuia: „Era pandemie”
Ego.ro
Antonia, GOALĂ pușcă! Poza din intimitate a scăpat pe net. Doar Alex Velea o vede AȘA
Digi24
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru din New York
Cancan.ro
Le-au crăpat fustițele! Bianca Drăgușanu, Ema Uta și Iuliana Pepene, pe avarii
GSP.ro
Cosmin Olăroiu, la capătul puterilor în Emiratele Arabe Unite: „M-am săturat!”
Stirile PROTV
Iranul a început un atac asupra Israelului, lansând zeci de drone. Spaţiul aerian al Israelului se închide
Romania TV
Ce etnie are Carmen Trandafir. Artista a recunoscut fără să-i fie ruşine: „Fiecare pădure are uscăciunile ei!”
Capital.ro
Interzis pentru stăpânii de câini și pisici. Reguli stricte pentru toți proprietarii
EVZ.ro
Vreme de vară în țara noastră. Maxime incredibile în termometre
Adevarul
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
BZI.ro
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Cine va lua premiul de 100.000 de euro
Spynews.ro
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Libertatea.ro
Cheia anchetei din cazul celor 17 decese de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ce este noradrenalina și cum se poate verifica dacă a fost folosită corect
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Ce se întâmplă când apeși tasta 6 la bancomat. Secretul pe care puțini îl știu
Redactia.ro
E oficial: FCSB are ”șef” până pe 9 ianuarie 2029! Nu e Gigi Becali
Digisport.ro
Digi RCS&RDS dispare din luna mai. Reprezentanții companiei au făcut anunțul
Click.ro
Theo Rose a recunoscut că îl plăcea pe Anghel Damian din timpul relației cu Alex Leonte: „Strici și casa omului și pe a ta. Și-a asumat un mare risc...”
Viva.ro
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război nuclear în Europa”
Digi24
ANALIZĂ. Cine pleacă la oaste și ce șanse ai să lupți în prima linie dacă ne pune Putin gând rău și se sună mobilizarea generală
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Mulți șoferi se pierd în această situație. Ce reguli trebuie respectate în acest caz
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mellina s-a vindecat după câteva luni în care s-a confruntat cu probleme de sănătate. A fost la un pas de anorexie
Spynews
INTERZIS pentru cei care au MAȘINĂ DE SPĂLAT. Sub nicio formă nu trebuie să faci acest lucru
Capital.ro
Război în Orientul Mijlociu! Iran a lansat un atac cu sute de drone și rachete asupra Israelului | Oamenii se adăpostesc în buncăre
Antena 3
Crina Mardare și Mișu Cernea, poveste de dragoste atipică. Nu au locuit niciodată împreună, deși au o relație de peste două decenii
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
S-a aflat cu CÂT CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
Cum a reușit o femeie să nască de două ori în doar 22 de zile. Explicația este uimitoare: ”Am avut cea mai mare durere”
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei și totul a fost surprins pe camerele de filmat
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro