La ce înălțime se montează chiuveta de baie. Mulți români nu știu, aceasta este distanța corectă față de podea

de: Anca Lupescu
31 08. 2023

Dacă îți renovezi baia sau îți construiești o casă, atunci sigur te vei lovi de întrebarea la ce înălțime se montează chiuveta de baie? Este o întrebare logică, pe care toți cei care își fac o casă sau își renovează baia și-o pun, așa că pentru a afla răspunsul, întâi trebuie să știi câteva lucruri.

La ce înălțime se montează chiuveta de baie? Ce trebuie să știi înainte

Atunci când vine vorba de amenajarea unei băi funcționale și estetice, întrebarea la ce înălțime se montează chiuveta de baie este un aspect esențial de luat în considerare. O înălțime bine aleasă asigură confort în utilizarea zilnică și creează un spațiu armonios.

O înălțime corectă a chiuvetei aduce multiple beneficii. În primul rând, permite utilizatorilor să folosească chiuveta fără a se apleca sau a-și tensiona spatele în mod inconfortabil. În al doilea rând, o înălțime adecvată asigură o experiență ergonomică și previne disconfortul pe termen lung.

Citește și: De ce să pui aspirină în cadă şi în chiuvetă. Trucul pe care trebuie să-l afli urgent!

Factori de luat în considerare

  • Înălțimea celor din casă: Unul dintre primii factori de considerat este înălțimea celor care vor utiliza chiuveta în mod frecvent. Alege o înălțime care să se potrivească majorității utilizatorilor, evitând astfel extremitățile care ar putea duce la disconfort.
  • Tipul de Chiuvetă: Există o varietate de tipuri de chiuvete de baie, cum ar fi cele suspendate pe perete, cele montate pe blat sau cele integrate în mobilierul de baie. Tipul de chiuvetă va influența înălțimea potrivită.
  • Confortul Personal: Acest factor nu poate fi trecut cu vederea. Este important să iei în considerare înălțimea la care te simți cel mai confortabil. Poți face teste prin plasarea temporară a chiuvetei la diferite înălțimi și observi care îți convine cel mai bine.

La ce înălțime se montează chiuveta de baie – regula de bază

Ca regulă de bază, specialiștii sfătuiesc înălțimea la care se montează chiuveta de baie este de aproximativ 85 de centimetru de la podea, asta pentru a fi confortabilă pentru cei care o folosesc, fie că sunt mai scunzi sau mai înalți.

Dar înălțimea la care se montează chiuveta de baie are legătură și cu forma mobilierului și gustul personal. De asemenea, rețeta nu este standard, pentru că dacă cei care o folosesc au peste 1.70 cm înălțime, atunci chiuveta și înălțimea la care e montată va fi dictată de cât le este lor de confortabil să o folosească.

Cum afli la ce înălțime se montează chiuveta de baie

Măsoară înălțimea utilizatorilor principali și calculează o înălțime medie. Adaugă la această înălțime distanța de la chiuvetă până la scurgere pentru a determina înălțimea de montare ideală.

Dacă alegi o chiuvetă suspendată pe perete, vei avea mai multă flexibilitate în ajustarea înălțimii. Dacă optezi pentru o chiuvetă montată pe mobilier, asigură-te că înălțimea aleasă se potrivește și cu înălțimea mobilierului.

Pentru a te asigura că ai ales înălțimea potrivită, fă o machetă simplă a chiuvetei sau fixează temporar chiuveta la înălțimea estimată. Testeaz-o în utilizare reală, asigurându-te că este comod să o folosești.

Te-ar putea interesa și: Locul cel mai murdar din baia ta. Atenție, nu este vasul de toaletă, alerta dată de medici

Dacă nu ești sigur cu privire la înălțimea potrivită sau dacă vrei sfaturi profesionale, consultă un specialist în amenajări interioare sau instalații sanitare. 

Montarea corectă a chiuvetei de baie la înălțimea potrivită este crucială pentru un spațiu de baie confortabil și funcțional. 

Alegerea înălțimii ideale necesită luarea în considerare a diferiților factori, inclusiv înălțimea utilizatorilor și tipul de chiuvetă.

Dimensiunea totală a băii poate influența înălțimea potrivită pentru chiuvetă. În băile mai mici, o chiuvetă plasată puțin mai sus poate crea iluzia unui spațiu mai generos. În băile mai mari, poți opta pentru o înălțime mai convențională.