În sezonul cald, mulți români consumă băuturi la doză, de la frigider. Unii beau sucul direct din doză, alții îl pun în pahare sau căni și ulterior îl consumă. Puțini știu că micuța cheiță de la doză are și un alt scop, în afară de a deschide recipientul. Află în rândurile de mai jos la ce se folosește, de fapt.
Momentul invenției cheiței sucurilor în industria băuturilor a fost unul foarte important. Cu toate acestea, puțini știu care e rolul cheiţei de la dozele de suc, de fapt. Este foarte probabil să o fi folosit și tu în mod greșit până acum.
Când vorbim despre cheia de la doza de suc, cel mai probabil te gândești la cum o tragi în sus pentru a deschide recipientul în care se află băutura ta preferată. Adevărul este că, de fapt, cheița nu a fost inventată doar pentru a facilita procesul de deschidere a recipientului.
Cheia de la doza de suc are un dublu rol. Poate fi folosită pentru a deschide doza de suc și, în același timp, pentru a susține un pai de băut. Așadar, data viitoare când deschizi doza, în loc să torni băutura într-un pahar, poți să introduci un pai în cheiță și să bei direct din doză sucul.
Așează degetul arătător al mâinii drepte sub inelul cheii, adică sub partea superioară care prezintă un centru scovit. Sprijină degetul mare pe partea superioară a cheii. Ține doza de suc cu cealaltă mână și ridică partea din spate a cheiței, folosind degetul mare și arătătorul.
Vei observa că s-a ridicat complet cheia de la doză. Acum, recipientul ar trebui să fie deschis. Cheia va fi situată în poziție verticală. O poți împinge în jos, în poziția inițială. Învârte-o cu scobitura spre băutură și introdu un pai în aceasta. Așa, vei putea să bei sucul direct din paiul introdus în doză.
Deși se întâmplă mai rar, unele doze de suc nu sunt comercializate cu cheiță. Într-un astfel de caz, poți să faci tu o gaură în recipient, cu ajutorul unui perforator de conserve. Acestea prezintă un capăt ascuțit, în formă de triunghi, care se folosește pentru a face găuri în aluminiu.
Așează capătul ascuțit al perforatorului pe partea superioară a dozei de suc și ține cutia echilibrată cu cealaltă mână. Folosește presiunea din mână pentru a străpunge recipientul, în așa fel încât să formezi o gaură. Toarnă băutura într-un pahar sau o ceașcă și savureaz-o.