La ce folosesc, de fapt, capsele metalice de la blugi. Nu te-ai fi gândit niciodată la asta

de: Andrei Simion
20 10. 2024

Blugii sunt un element esențial al garderobei, perfect pentru multe ocazii, dar te-ai gândit vreodată la istoria din spatele designului lor? La ce folosesc, de fapt, capsele metalice de la blugi.

La ce ajută capsele metalice de la blugi

În special, poate ai observat că pe blugii Levi’s există o serie de nituri metalice, dar acestea nu sunt doar pentru a adăuga un detaliu suplimentar îmbrăcămintei. De fapt, ele fac parte din istoria designului, având originea în 1873, când au fost patentate, așadar sunt o caracteristică de lungă durată a pantalonilor noștri.

Dacă te-ai întrebat vreodată care este funcția niturilor metalice, nu ești singur, deoarece cineva pe Reddit a întrebat: „Au vreun scop, practic sau altul? Dacă nu, de ce sunt acolo?” Răspunsul se leagă de perioada în care au fost create.

Aceste mici nituri circulare, numite nituri de întărire, au fost adăugate pentru a preveni uzura buzunarelor, deoarece pe vremuri oamenii purtau jeans pentru a desfășura munci fizice solicitante, cum ar fi lucrul în mine.

Buzunarele, în special, sunt vulnerabile deoarece sunt locul unde se întâlnesc cusăturile și pot ceda, iar obiectele plasate în buzunar pot întinde sau pune presiune pe material. Se pare că și oamenii de pe Reddit au ajuns la aceeași concluzie în comentarii.

La ce folosesc, de fapt, capsele metalice de la blugi

Nu te-ai fi gândit niciodată la asta

O persoană a spus: „Observă amplasarea nitului pe îmbrăcăminte. Este poziționat aproape de locul unde începe buzunarul, astfel încât să servească drept componentă de întărire structurală pentru a preveni ruperea buzunarului de pe îmbrăcăminte.”

„Acestea sunt nituri. Levi’s le-a făcut populare. Nituri au fost implementate pentru a face jeans-urile mai durabile în comparație cu tehnicile tradiționale de coasere,” a scris altcineva.

Pe site-ul oficial Levi’s, brandul a explicat cum niturile au devenit o parte clasică a designului lor: “Prin adăugarea de nituri metalice la pantaloni de lucru, care urmau să devină cunoscuți ca blue jeans, au creat pantaloni mai rezistenți pentru muncitorii.”

În prezent, niturile nu mai sunt necesare pentru muncile manuale, așa că nu mai au atât de mult scopul de a asigura structura îmbrăcămintei, fiind adăugate mai mult pentru motive estetice.

Și acesta nu este singurul detaliu semnificativ, deoarece pe vremuri era comun să se poarte un ceas de buzunar (înainte de a apărea ceasurile de mână), așa că a avut sens ca jeans-urile Levi’s să aibă un buzunar mic în interiorul buzunarului mai mare.