Kovesi, la Uniunea Europeană: ce șanse mai are să devină procuror șef al UE

Kovesi, la Uniunea Europeană: ce șanse mai are să devină procuror șef al UE

Cu mai multe procese pe rol, inclusiv unul la CEDO împotriva României, Kovesi nu se află într-o poziție foarte confortabilă, dar are în continuare șanse la poziția de procuror șef al EU.

În urmă cu câteva zile, europarlamentarul Sigfried Mureșan de la PNL le-a acordat un interviu celor de la Hotnews. În contextul în care își desfășoară majoritatea activității la Bruxelles, Mureșan este un pic mai bine informat în legătură cu atmosfera din Comisia Europeană vizavi de la candidatura Laurei Codruța Kovesi la postul de procuror șef european. Ca referință, în urma ultimelor alegeri, Kovesi ajunsese ”în finală” cu Jean-Francois Bohnert din Franța.

În opinia lui Mureșan, la ora actuală, Parlamentul European continuă să susțină candidatura lui Kovesi. Singura variabilă este poziția Franței, care, spre deosebire de guvernul de la București, își susține candidatul. Europarlamentul de la PNL este însă de părere că oficialii de la Paris vor ajunge și ei să o susțină pe româncă, după alegerile europarlamentare, din 26 mai.

În contextul în care francezii își doresc foarte tare niște posturi mult mai importante de la conducerea Comisiei Europene, postul de procuror șef nu va mai fi o prioritate. „Cred că vor fi dispuși să ajungă la un rezultat, să susțină candidatul român în schimbul obținerii de către Franța a unei alte poziții în conducerea Uniunii Europene”, a spus Mureșan.

În ceea ce privește guvernele care au fost în de partea candidatului francez, europarlamentarul este optimist că atitudinea lor se va schimba. ”Poziția e clară, avem un singur candidat, acesta este Laura Codruța Kovesi, desemnată ca urmare a unei audieri publice și ca urmare a două rânduri de vot în comisii de specialitate. Eu anticipez că poziția Guvernelor statelor membre cu care am negociat și care nu au fost dispuse până acum să o susțină pe dna Kovesi, anticipez că poziția acestor guverne se va schimba.”, a concluzionat Mureșan pentru Hotnews.

Sursa: Hotnews
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI