Zi încărcată pentru Kovesi: fosta șefă a DNA e audiată, din nou, pentru presupuse abateri disciplinare

Zi încărcată pentru Kovesi: fosta șefă a DNA e audiată, din nou, pentru presupuse abateri disciplinare

Laura Codruța Kovesi, aflată încă în cărți pentru șefia Parchetului European, va fi audiată, miercuri, de secția pentru procurori a CSM.

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, merge miercuri dimineață la Consiliul Superior al Magistraturii. Secția pentru procurori în materie disciplinară are pe ordinea de zi două acțiuni disciplinare ale Inspecției Judiciare care o vizează pe fosta șefă a DNA.

Una dintre ele îl vizează și pe Marius Iacob, fostul adjunct al șefei DNA.

De ce e Kovesi audiată pentru abateri disciplinare

Cercetarea care îi vizează pe Laura Codruța Kovesi și pe Marius Iacob a fost declanșată în urma înregistrărilor care ar fi fost făcute într-o ședință a DNA. Inspecția Judiciară o acuză pe fosta șefă a DNA de trei abateri disciplinare.

O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA la vremea respectivă, pentru „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”, constând  în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65  alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală”.

Laurei Codruța Kovesi i se impută, între altele, manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu. În opinia Inspecției Judiciare, ea se face vinovată de săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de mai multe articole din statutul judecătorilor şi procurorilor.

Până acum, Secţia pentru procurori a CSM a respins două acţiuni disciplinare împotriva lui Kovesi. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, la sfârșitul lunii martie, în ambele situaţii şi a stabilit definitiv că fosta şefă a DNA nu a comis abateri disciplinare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI