Klaus Iohannis a anunțat vestea momentului despre majorarea pensiilor și salariilor. Președintele României a spus că pensiile şi salariile trebuie să crească. Cu ce procent ar trebui mărite veniturile, vedeți în rândurile de mai jos.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus despre procentul de 11%, avansat de prim-ministrul Nicolae Ciucă pentru majorarea pensiilor, că această majorare trebuie să se încadreze în bugetul de pensii, din moment ce există un buget special pentru acestea.
„Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt în realitate, atâta vreme cât pensiile de stat au un anumit buget, creşterea trebuie să se încadreze în acest buget. Ori datele acestea sunt la Ministerul Finanţelor şi la Guvern. Solicitarea mea către Guvern a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la finanţe şi la modul mai general în Guvern”, a declarat Klaus Iohannis.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că pensiile vor fi majorate cu 11% din 2023.
„Este ceea ce ne permitem în momentul de fată pentru a nu produce un deficit si mai mare în bugetul de pensii, a spus Nicolae Ciucă după şedinţa PNL.
„Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat”, a declarat Nicolae Ciucă.
În plus, Guvernul va crește salariul minim la 3.000 de lei brut.
„A fost o propunere făcută de noi toţi. Ne-am ghidat după ceea ce putem să facem din punct de vedere al bugetului. Asta putem sa ne permitem. (Întrebare: veti sustine cresterea la 3000 lei?) Sigur ca da”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.
Fost ministru de Finanțe, Anca Dragu, a vorbit despre efectele benefice ale creșterii salariului minim pe economie.
„Creșterea salariului minim brut are un efect benefic pentru stat, mai ales, pentru că vor crește, clar, toate salariile la stat, dar nu la privat. La stat, salariile sunt legate de salariul minim, la privat mai puțin. Cresc pensiile speciale, pentru că pensiile speciale sunt legate de salarizarea publică, care e legată de salariul minim brut. Crește baza de calcul pentru pensiile speciale. Ele se calculează de asemenea la salariul brut pe care îl are angajatul. Pentru privat, această creștere este una dăunătoare, pentru că vor crește costurile firmelor cu contribuțiile și impozitele (…). În felul acesta, cine are de câștigat din creșterea salariului minim brut în România sunt în general angajații de la stat și beneficiarii de pensii speciale”, spunea Anca Dragu, fost ministru de Finanțe.