Klaus Iohannis, mesaj pentru noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz. Ce așteaptă în curând

de: Ștefan R. Apostol
08 12. 2021

Astăzi Germania și-a aflat numele noului cancelar, în persoana lui Olaf Scholz. Acesta a obținut miercuri dimineață sprijinul a 395 de politicieni din Bundestag și o va înlocui pe Angela Merkel, care se retrage după 16 ani. După anunțul oficial, printre cei care l-au felicitat pe noul conducător al guvernului german s-a numărat și Klaus Iohannis.

Noul cancelar al Germaniei este Olaf Scholz

Olaf Scholz a obținut astăzi sprijinul a 395 de politicieni din Bundestag. Votul nu a fost o surpriză. SPD-ul lui Scholz și partenerii săi de coaliție, Democrații Liberi și Verzii, au 416 locuri în cele 736 de locuri din camera inferioară a parlamentului german.

Olaf Scholz a declarat marți că noul guvern „preia provocările majore ale acestui deceniu și mult dincolo de acesta”. Formațiunea noului cancelar forțează Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel să treacă în opoziție pentru prima dată din 2005.

Dacă va reuși, a mai spus Olaf Scholz, „acesta este un mandat pentru a fi realeși împreună la următoarele alegeri”. Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, a fost vicecancelar și ministru de finanțe al Germaniei din 2018 și este fost primar al orașului Hamburg. Fostul avocat s-a alăturat social-democraților la 17 ani. Politicianul se poziționa de ceva timp pentru a-i succeda Angelei Merkel în funcția de Cancelar al Germaniei.

Analiștii politici germani spun că Olaf Scholz a fost ales pentru că este foarte asemănător cu Angela Merkel. Noul cancelar, Olaf Scholz a fost creditat cu victoria surprinzătoare a social-democraților la alegerile din 2021.

La alegeri partidul a pornit de pe locul trei în sondaje. Ulterior obținea o victorie la limită în fața CDU. El a asamblat apoi rapid o coaliție cu Verzii germani și cu Partidul Liber-Democrat pro-business.

Lars Haider spune că va scrie carte despre noul Cancelar și va fi publicată în limba germană în această săptămână. Jurnalistul a declarat că doar pentru că Scholz seamănă cu Merkel, asta nu înseamnă că Germania se îndreaptă spre mai mult.

Angela Merkel, a mai spus Haider, a fost un politician reactiv care a răspuns la starea de spirit politică și publică. În opinia sa, Olaf Scholz este mult mai decisiv, conform Euronews.

Klaus Iohannis îl felicită pe noul Cancelar al Germaniei

După anunțul din această dimineață, mai mulți șefi de state și guverne l-au felicitat pe noul Cancelar. Acesta a devenit, în locul Angelei Merkel, cel mai puternic om din Uniunea Europeană. Printre șefii de stat care l-au felicitat se numără și Klaus Iohannis, care a transmis un mesaj, prin intermediul contului său de Twitter.

„Felicitări Olaf Scholz pentru alegerea în funcţia de cancelar federal. Aştept cu nerăbdate viitoarea noastră colaborare în Consiliul European şi cea la nivel bilateral”, a scris pe Twitter Klaus Iohannis.

Un alt mesaj a venit și din partea liderul PSD, Marcel Ciolacu, și tot prin intermediul aceleiași rețele de socializare, mesaj în care liderul PSD scrie:

„După 16 ani, social-democraţii revin la conducerea Germaniei! Le doresc lui Olaf Scholz şi echipei SPD toate cele bune şi contăm pe prietenia noastră pentru a construi un dialog fructuos şi constructiv între România şi Germania în anii următori!”, a scris, tot pe Twitter, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu.