Klaus Iohannis, mesaj categoric pentru toți românii: „Vă asigur că nu aveți de ce să vă temeți, nu am fost niciodată mai bine protejați„

de: Năstase Mirabela
24 02. 2022

Președintele Klaus Iohannis a convocat azi Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul conflictului din Ucraina. De asemenea, Armata României a anunțat că a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizarea situației și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete ce pot apărea. După ședința CSAT, președintele Klaus Iohannis a oferit un mesaj pentru români.

Klaus Iohannis, mesaj categoric pentru toți românii

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, după ședința CSAT convocată azi, la ora 11:00, de către șeful statului. El a avut un mesaj ferm pentru români, în contextul noilor evenimente internaționale, și anume, atacul Ucrainei de către Rusia, din această dimineață.

„Azi, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc în orașe și obiective ucrainene, a ales forța tancurilor în detrimentul cetățenilor. Rusia este agresorul și nu victima. Romania condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse, care pune în pericol vieți omenești. (…) România a fost puternic implicată in adoptarea deciziilor la nivel aliat și european, în vederea detensionării de la granița Ucrainei. (…)  Singura soluție de a ieși din aceasta criză este cea diplomatică. (…).

Dragi români, știu că sunteți ingrijorați, dar vă asigur ca niciun român nu trebuie să se simtă în nesiguranță. (….)  Niciodată in istoria noastră nu am fost mai bine protejați împotriva oricărei agresiuni. România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina și voi lua toate masurile care se impun ca securitatea cetățenilor romani să nu fie afectată.

„România este pregătită să facă față oricăror situații economice și umanitare”

 Am discutat și acum în CSAT despre măsurile care trebuie luate urgent, România este pregătită să facă față oricăror situații economice și umanitare, pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina, suntem în legatură cu partenerii NATO si UE, pentru a oferi asistență umanitară, daca situația o va cere. Forța noastră este ca suntem uniți si rămânem neclintiți în fața unui agresor care amenință.

În aceste momente tragice, gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean, către toate femeile, bărbații și copiii ucraineni, obligați să trăiască în teroare, victime inocente și colaterale ale unui război pe care nu îl înțeleg și nu și l-au dorit.

Oricât de mult rău ar încerca să faca ultimii revizioniști ai istoriei, trebuie să știe că lumea pe care vor să o reînvie a apus de mult.„, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, după ședința CSAT.

De asemenea, și premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în care „condamnă cu hotărâre invadarea de către Federaţia Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internaţional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securităţii Europene şi celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate”.