În cursul zilei de 12 martie, Klaus Iohannis a confirmat intenția sa de a candida la funcția de Secretar General al NATO, intrând în competiție cu fostul premier olandez Mark Rutte. Deși era așteptat acest anunț, întreaga presă occidentală a lansat un avertisment pentru Klaus Iohannis în presa internațională. Citește mai departe și află detaliile.
Klaus Iohannis și-a anunțat marți candidatura pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la șefia NATO, promițând o „reînnoire a perspectivei” într-un moment crucial pentru alianță. În ultimii doi ani, alianța occidentală de apărare a navigat într-un mediu de securitate dificil în fața invaziei Rusiei în Ucraina.
„Am decis să mă înscriu în competiția pentru postul de secretar general al NATO”, anunța Iohannis, pe rețelele de socializare.
Premierul olandez Mark Rutte este considerat în mare măsură drept favorit pentru a conduce alianța și a-l înlocui pe Stoltenberg, după ce Statele Unite, Marea Britanie și Germania și-au exprimat sprijinul pentru potențiala sa candidatură.
Cu toate acestea, Ungaria a declarat că țara sa nu îl va susține pe Rutte, care a criticat anterior guvernul Ungariei. Se așteaptă ca un succesor pentru Stoltenberg, fostul premier norvegian care a supervizat NATO timp de un deceniu, să fie anunțat înainte de summitul din iulie de la Washington.
Imediat după anunțul făcut de Iohannis, presa internațională a reacționat imediat, comentând și transmițând un avertisment pentru Klaus Iohannis. Spre exemplu, cei de la Politico spun că „Iohannis se confruntă cu provocarea dificilă de a-l depăși pe premierul demisionar al Olandei, susținut de SUA”.
Cei de la Bloomberg spun că, deși și-a anunțat candidatura, „aliații cheie l-au susținut pe premierul olandez demisionar Mark Rutte.” De cealaltă parte, agenția Reuters analizează candidatura lui Iohannis la șefia NATO, accentuând ideea că:
„Diplomații au declarat că Rutte a fost singurul candidat oficial pentru acest post în competiția din culise, deși unii au spus că numele lui Iohannis a fost, de asemenea, vehiculat în discuții informale.”
Într-o altă analiză, realizată de reputata publicație americană, faptul că după ce România l-a propus pe Klaus Iohannis la şefia NATO, Casa Albă și-a reiterat suportul pentru Mark Rutte, fostul premier olandez, la fel și Marea Britanie, precum și Germania. În aceeași analiză, jurnaliștii Bloomberg sunt de părere că:
„Nominalizarea președintelui Klaus Iohannis va complica eforturile altor aliați de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor șef al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
Rutte rămâne însă favoritul clar pentru acest post, întrucât SUA, Germania și Marea Britanie l-au susținut joi pentru a conduce alianța formată din 31 de membri odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie.”, spune Bloomberg.
Mai trebuie reamintit că, în afară de Rutte și Iohannis, în trecut prim-ministrul estonian Kaja Kallas și premierul leton Krisjanis Karins și-au exprimat interesul pentru acest rol, însă țările lor au renunțat în cele din urmă să îi nominalizeze drept candidați, iar Turcia a precizat că ar dori asigurări din partea lui Rutte, inclusiv că nu va înclina în favoarea membrilor Uniunii Europene în rolul NATO.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla, cine va susține pe cine, și care va fi, în cele din urmă, câștigătorul acestor alegeri care vor avea loc la Summit-ul NATO din SUA, din această vară.