25 sept. 2024 | 15:43

Klaus Iohannis e bun de plată. Suma uriașă pe care trebuie să o dea înapoi statului român. Care e motivul

News
Klaus Iohannis e bun de plată. Suma uriașă pe care trebuie să o dea înapoi statului român. Care e motivul
Decizia este una definitivă și va fi pusă în aplicare!

Aflat pe final de mandat, și nu lipsit de noi controverse, se pare că președintele Klaus Iohannis e bun de plată. Conform unei decizii definitive în instanță vorbim despre suma uriașă pe care trebuie să o dea înapoi statului român, aflându-se  și care e motivul pentru care Klaus Iohannis e bun de plată.

Președintele Klaus Iohannis e bun de plată, pe final de mandat

În aceste zile un nou motiv de discuții și scandal în coaliția PSD-PNL, este intenția colegilor de partid ai președintelui de a modifica legea electorală.

Motivul din spatele acestei intenții este dorința PNL de a-l avea ca viitor senator pe Klaus Iohannis, amendând faptul că există deja un precedent, făcut chiar de colgeii de coaliție.

După ultimul mandat al fostului președinte Ion Iliescu, PSD modifica legea pentru exact același motiv, astfel Iliescu candidând pentru parlamentare și câștigând.

Dar, lăsând aceste polemici politice la o parte, Președintele e bun de plată, pe final de mandat. Acest aspect vine după ce magistrații au dat o decizie definitivă în instanța de judecată.

Care este suma uriașă pe care trebuie să o dea înapoi statului român

Conform unei sentințe date de justiția română, președintelui în exercițiu i s-a imputat suma de 300.000 de lei, cu alte sume și penalități, conform Înaltei Curți de Casație și Justiție, forul care a emis această decizie.

Este vorba, de fapt, despre un litigiu care există pe rol din anul 2016, și are legătură cu celebra moștenire a soției președintelui Klaus Iohannis din Sibiu.

Respectivul imobil a aparținut, conform documentelor, unei familii din Sibiu, Baștea, dar și soției acestuia, Carmen Iohannis.

Care e motivul pentru care Klaus Iohannis e bun de plată

După prima decizie care atesta moștenitorii imobilului, familia Baștea contesta în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție documentele, astfel că depunea cererea de contestare anul trecut, pe 6 septembrie.

Ca urmare a analizării documentelor depuse de familia Baștea, magistrații ÎCCJ au dat sentința nouă, în consecință:

„Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă.”, se arată în încheierea de ședință publicată miercuri de ÎCCJ.

În baza acestei sentințe definitive, reiese clar că  Iohannis e bun de plată, iar instituția de colectare fiscală a statului, ANAF, poate pune în aplicare decizia de a recupera suma de 300.000 de lei, cu toate cheltuielile aferente și penalitățile.

Parteneri