Klaus Iohannis a făcut în cursul serii de miercuri dezvăluiri înfricoșătoare, dar adevărate, cu privire la capacitatea sistemului medical românesc de a gestiona o eventuală dublă pandemie. Președintele României a avertizat în cadrul unei conferințe de presă că „pandemia este departe de a se fi terminat”.
În ziua în care s-a înregistrat un nou record al cazurilor de COVID-19, președintele Klaus Iohannis a confirmat cu părere de rău acest eveniment nefericit, apelând la responsabilitatea și conștientizarea cetățenilor cu privire la respectarea acelorași reguli de siguranță care s-au repetat în nenumărate rânduri de la începutul pandemiei: igiena constantă a mâinilor, purtarea măștilor și distanțarea socială.
„Să nu uităm că aceleași măsuri, masca, distanțarea, igiena mâinilor, care ne feresc de Covid-19, ne pot feri și de virusul gripal și de alte viroze”, a amenționat președintele.
Acesta a ținut să precizeze că pandemia de COVID-19 este departe de a se sfârși, motiv pentru care oamenii trebuie să respecte în continuare regulile, cu atât mai mult că bate la ușă sezonul virozelor și al gripei. Potrivit declarațiilor președintelui, sistemul de sănătate din România nu este pregătit să gestioneze două pandemii, cea de coronavirus și de gripă. Astfel, o posibilă combinație între cele două ar putea duce la un colaps al sistemului.
„Am înregistrat din păcate o nouă cifră record de infectări cu SARS-CoV-2 cu și un număr semnificativ de decese cauzate de Covid 19. Pandemia este departe de a se fi încheiat. Sub nicio formă nu ne putem permite ca sistemul sanitar să gestioneze o dublă epidemie, de gripă și Covid-19”, a afirmat Iohannis.
Klaus Iohannis a transmis un mesaj către directorii școlilor care nu și-au putut începe activitatea la locul de muncă în condiții favorabile. Acesta îi roagă să nu ezite să solicite ajutorul administrațiilor locale sau inspectoratelor școlare județene, institând asupra faptului că “educația trebuie să continue”.
„La începutul acestei săptămâni au reînceput școlile. Nu peste tot unitățile de învțământ au avut parte de fondurile necesare. Fac un apel la directori să se adreseze fără rezerve autorităților locale și inspectoratelor județele pentru toate resursele și clarificările necesare.
În sprijinul școlilor am promulgat legea prin care se deblochează posturile nedidactice, precum și pozițiile de asistent medical sau medici din unitățilile de învățământ. Educația trebuie să continue, iar asta depinde de autoritățile naționale și cele locale”, a afirmat acesta.