Klaus Iohannis, anunț pentru toți românii după acordul MAI-BOR. Ce se întâmplă de Paște

Klaus Iohannis, anunț pentru toți românii după acordul MAI-BOR. Ce se întâmplă de Paște
Vezi ultima declarație a președintelui Klaus Iohannis cu privire la prelungirea stării de urgență

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a convocat astăzi, la Cotroceni, pe premierul Ludovic Orban și pe miniștrii implicați în gestionarea crizei sanitare provocate de pandemia de noul coronavirus, pentru a stabili ce măsuri se impun după prelungirea stării de urgență.

Klaus Iohannis: „După sărbători vom avea înmormântări“

La ședința convocată de președinte sunt prezenți premierul Ludovic Orban și miniştrii: Marcel Vela, Vasile Cîţu, Nicolae Ciucă, Virgil Popescu, Nelu Tătaru, Violeta Alexandru, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat.

Înainte de ședință, președintele Iohannis a ținut o declarație de presă în care a subliniat clar faptul că măsurile de siguranță impuse trebuie respectate în continuare cu strictețe, deoarece evoluția pandemiei în țara noastră nu este una favorabilă.

„Astăzi suntem în prima zi din starea de urgență prelungită. Din păcate nu avem niciun motiv de relaxare. Avem peste 7200 de cazuri de persoane infectate. Avem de ieri până azi 20 de persoane care au murit. Avem 340 de persoane în plus infectate cu coronavirus. Deci nici vorbă de relaxare! Ca să fie foarte clar. Ce am spus ieri și poate nu a ajuns foarte limpede la toată lumea. Cuvantul de ordine e «stați acasă!» (…) Altfel, după sărbători vom avea înmormântări“, este mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Președintele critică acordul MAI-BOR

În ceea ce privește anunțul controversat făcut de ministrul Afacerilor Intene, Ion Marcel Vela, cu privire la acordul dintre MAI și Patriarhia Română, prin care patrulele de poliție aflate sub coordonarea ministerului vin în sprijinul Bisericii Ortodoxe pentru a împărţi Sfintele Paşte şi lumina de la Ierusalim, președintele a declarat că va solicita să se revină asupra acestui protocol.

Iohannis critică dur acordul MAI-BOR
Iohannis critică dur acordul MAI-BOR

„Nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește în acordul dintre MAI și Patriarhie. Nu e cazul să ne relaxăm. Peste câteva minute voi începe o ședință. În cadrul acestei ședințe voi solicita să revină asupra acestui acord, să găsească o formulă care să respecte principiul «stati acasa».  Dragi români, indiferent ce vă spun unii și altii, eu vă spun același lucru pe care îl spun și medicii în frunte cu Ministrul Sănătății. Stați acasă!“, a adăugat șeful statului.

UPDATE: La rândul lui, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că premierul şi preşedintele ştiau de protocolul încheiat între MAI şi BOR.

„Eu, înainte de a face un lucru, în calitate de ministru, e normal că îl anunţ pe primul ministru şi pe preşedinte. Ambii erau la curent cu ce am anunţat aseară. Motivul pentru care am luat deciziile au fost cât se poate de simple: cu toţii dorim să evităm aglomeraţia în seara de Înviere. Biserica a fost foarte deschisă şi apreciez acest lucru“, a declarat Vela pentru televiziuni.

Prima reacție a BOR, după ce Klaus Iohannis a cerut revizuirea acordului. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a susținut că acordul MAI-BOR era până la ultima literă în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

„Acordul Patriarhiei cu MAI era în conținutul său, până la ultima literă, în consonanță cu reglematările stării de urgență în vigoare (valabile în spațiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc).  Poliția Română nu ne asigură tuturor doar protecția și ordinea publică, ci facea acum și un gest major de civilitate creștină, un gest de cordialitate civică pentru care toți cetățenii ortodocși ai acestei țări își exprimau tăcut recunoștința. Suntem o țară și o societate edificate pe valorile culturale și spirituale ale creștinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creștinopată, nici creștinofobă“, a declarat Vasile Bănescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI