Klaus Iohannis, anunț pentru toți românii. Ce li se pregătește după Paște

Klaus Iohannis, anunț pentru toți românii. Ce li se pregătește după Paște
Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră în plină pandemie de coronavirus

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, unde a făcut declarații legate de pandemia de coronavirus. Șeful statului a vorbit despre o eventuală relaxare a măsurilor, începând cu data de 15 mai, dar a dat de pământ cu planul făcut de medicul Adrian Streinu-Cercel. Declarațiile președintelui vin însă după ce  Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că ”ce este mai rău abia acum urmează”!

Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră în plină pandemie de coronavirus

”Vreau să vă mulțumesc că ați respectați măsurile anunțate de autorități. Sunt mulțumit că am făcut fiecare cum ne-am propus, să stăm acasă de Paște. Vreau să mulțumesc preoților care au avut o contribuție semnificativă în a organiza ceremoniile religioase astfel încât românii să nu se expună la contaminare. Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical, care în timp ce ceilalți au stat acasă, ei au fost la serviciu și s-au implicat foarte bine. 

Totuși, în acest cotext au fost câteva chestiuni cu iz negativ. Condamn cu fermitate manifestările violente. Au fost oameni care nu au înțeles că trebuie să respecte regulile. Felicit autoritățile care au intervenit. Este foarte clar ca acolo unde nu se respectă regulile să se intervină prompt, ferm. 

Este timpul să ne gândim la un plan de relaxare, atunci când condițiile vor fi îndeplinite. După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă noi respectăm măsurile, putem să intrăm într-o fază de relaxare. Această relaxare se va face în pași, deoarece specialiștii spun că virusul nu va dispărea. Vom trăi cu anumite restricții. Decizia va fi luată de Guvern, după consultările cu specialiștii medicali. Se lucrează și pentru repornirea economiei. 

Am avut un contraexemplu, cum cineva de la un institut a dat presei o documentație care venea să explice ce trebuie făcut după relaxarea măsurilor. Nu se poate ca fiecare institut să vină cu propriu plan. A apărut o idee care a creat neliniște. În acel plan cineva propunea o măsură aberantă, cum că persoanele de peste 65 de ani să fie carantinate. Acest lucru nu se va întâmpla, este inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, care se protejează, dar care nu vine cu astfel de măsuri totalitare. Persanelor în vârstă vă spun: nu vine nimeni să vă ia în carantină. Când va fi nevoie, vom veni și vă vom spune cum să vă protejați voi. Astfel de planuri prost gândite nu fac decât să inducă panică și este ultimul lucru de care avem nevoie”.

”Este important să se știe că după 15 mai vom veni cu măsuri de relaxare. Aceasta se va face gradual. Este important că înțelegem că relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia, iar responsabilitatea va revei fiecăruia dintre noi. Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri”.

Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră în plină pandemie de coronavirus
Klaus Iohannis, mesaj de ultimă oră în plină pandemie de coronavirus

OMS trage un puternic semnal de alarmă

Organizația Mondială a Sănătății vine cu un avertisment crunt, în timp ce mai multe țări anunță relaxarea măsurilor de combatere a răspândirii pandemiei de coronavirus.

„Ce e mai rău abia urmează. Haideți să prevenim o tragedie! Ne confruntăm cu un virus pe care mulți încă nu-l înțeleg. Multe țări foarte dezvoltate au tras concluzii greșite pentru că n-au știut despre ce e vorba și au intrat în încurcătură. Noi am avertizat chiar și statele dezvoltate, le-am spus că acest virus le va lua prin surprindere. Și așa a fost!”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI