Klaus Iohannis, anunț important despre românii din străinătate. Ce se va întâmpla cu ei

Klaus Iohannis, anunț important despre românii din străinătate. Ce se va întâmpla cu ei
Klaus Iohannis, anunț important despre românii din străinătate

Președintele Klaus Iohannis a făcut un anunț important despre repatrierea românilor rămași în străinătate, ca urmare a măsurilor luate în contextul COVID-19.

Anunț Klaus Iohannis: ce se va întâmpla cu românii din străinătate

Pe 17 martie, șeful statului cerea membrilor Consiliului European crearea unor coridoare umanitare care să permită repatrierea cetățenilor români blocați în străinătate. De asemenea, președintele a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă a Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Iohannis s-a referit în intervenția sa și la importanța asigurării în continuare a integrității Pieței Unice.

Klaus Iohannis, anunț important despre românii din străinătate. Ce se va întâmpla cu ei
Ce se va întâmpla cu cetățenii români din străinătate

Pe 20 martie, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat identificarea mai multor rute de transport aerian pentru readucerea în țară a cetățenilor români, nerezidenți, ce au fost afectați de măsurile de restricție impuse de statele europene în contextul pandemiei.

„Nu este o sarcină ușoară. Trebuie să avem o strategie”

Astăzi, 16 martie, președintele anunță că repatrierea românilor nu este o sarcină ușoară în vederea numărului mare, dar și a restricțiilor de deplasare impuse în Europa.

„Repatrierea cetățenilor români din afara Uniunii sau din alte parti, este importantă cooperarea tuturor pentru revenirea acestora în țările lor, avand in vedere ca sunt impuse restricții. Nu este o sarcina ușoară avand în vedere numărul mare de cetățeni si restrictiile de deplasare impuse în Europa. Identificarea unor soluții economice după trecerea pandemiei, efectele acestei pandemii se văd peste tot în Europa.

România este afectata mai ales în sectorul industrial și avem nevoie mare de o acțiune coordonată la nivelul întregii Uniunii. Trebuie sa avem o strategie post criza la nivel european, găsirea unor instrumente pentru gasirea de solutii de recuperare economica la nivelul tarii dar si la nivel european”, a declarat Klaus Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI