Klaus Iohannis: Se prelungește starea de urgență. Cât va mai dura

Klaus Iohannis: Se prelungește starea de urgență. Cât va mai dura
Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră pentru toți românii. S-a decis oficial

Astăzi, începând cu ora 12:00, Președintele Klaus Iohannis a cerut o nouă ședintă, prin videoconferință, de la Palatul Cotroceni, pentru evaluare  măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

UPDATE 14:20. „În comparaţie cu alte ţări, creşterea numărului de persoane afectate de peidemie nu este aşa mare ca în alte ţări, ţări în care trăiesc foarte mulţi români.

Nu trebuie să ne relaxăm. Evoluţia depinde de felul în care ascultăm sfatul autorităţilor. Nu suntem la vârful epidemiei. Nu este momentul să ne relaxăm. Să respectăm sfatul autorităţilor„, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, starea de urgenţă va fi prelungită cu o lună de zile.

Prelungim starea de urgenţă cu încă o lună. Vom elabora textul decretului, iar starea de urgenţă va fi prelungită săptămâna viitoare. Este nevoie. Această perioadă este necesară pentru a ţine evoluţia epidemiei sub control„, a precizat Klaus Iohannis.

Nu daţi mâna, nu vă îmbrăţişaţi, evitaţi orice contact fizic cu oriceine, respectaţi măsurile impuse de autorităţi„, a mai spus Klaus Iohannis, adăugând că „boala se răspândeşte de la om la om„.

De asemenea, România va primi 8 milioane de măşti care va ajunge la populaţie, 2, 5 milioane de măşi pentru medici şi 500 de mii de combinezoane pentru medici şi personalul medical, a mai spus Kuaus Iohannis.

Pregătirea pentru rectificarea bugetară – prin aceasta epidemie s-a ajuns la o criză nu doar de sănătate ci una care afectează economia şi bugetul. Va fi nevoie să se declare o creştere semnificativă a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mulţi în sănătate dar şi în asistenta socială, şomajul tehnic, astfel că vom avea o situaţie complicată a bugetului. Aceast complicaţie nu se va rezolva de la sine ci va trebui ca Guvernul sa faca o analiză şi să nu ne limităm doar la o simplă rectificare cu câteva schimbari pentru câteva luni de zile. Va trebui o reevaluare a veniturilor dar şi a cheltuielilor pe tot anul fiscal, în creştere şi astfel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor cu bani publici„, a mai declarat preşedintele Kluas Iohannis.

Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră pentru toți românii

În data de 3 aprilie, Klaus Iohannis a avut o declarație de presă de la Palatul Cotroceni. Șeful statului a discutat despre măsurile care au fost luate pentru limitarea răspândirii virusului. De asemenea, acesta i-a avertizat pe români să respecte cu strictețe măsurile luate în această perioadă, mai cu seamă că oamenii legii patrulează pe străzi în vederea mustrării celor care se abat de la noile reguli de trai în contextul crizei saniatre pe care o traversăm.

„Am intrat în cea mai grea etapă. Prin măsurile luate din vreme am reușit să o întârzem pe cât posibil, de acum vor urma zile grele. Este esențial să fim toți conștienți de acest lucru pentru că vor veni momente cu o mare încărcătură emoțională. Avem deja de plâns 116 morți, 116 semeni de ai noști. Nu știm câte victime va mai face epidemia, dar depinde de noi să avem mai puține. Dacă nu respectăm măsurile, viețile omenești pierdute se vor înmulți. Trebuie ca românii să respecte în totalitate măsurile. Dragi români, doar respectând riguros regulile îi ocrotim pe cei apropiați. Este imperativ să stați acasă și să limitați deplasările doar la cele strict necesare. Evitați orice contact direct și spălați-vă pe mâini când vă întoarceți acasă. Nu vă abateți!”, declara pe 3 aprilie Klaus Iohannis.

S-a decis oficial

La ședința de astăzi, de la ora 12:00, Președintele i-a convocat pe  Ludovic Orban, Premierul României, miniștrii Florin Cîțu, Marcel Vela, Cătălin Predoiu, Nicolae Ciucă, Virgil Popescu, Nelu Tătaru și Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. La finalul ședinței, Președintele României va susține o declarație de presă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI