Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi Legea care anulează interdicția valabilă până astăzi pentru firme și persoane fizice de a fi acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată sau de a se asocia cu un acționar unic într-o asemenea societate. Aceeași lege anulează și interdicția ca într-o cameră să aibă sediu social maximum o singură firmă.
Camera Deputaților a adoptat, la finele lunii aprilie, din nou proiectul de lege, după ce președintele Iohannis retrimisese în ianuarie proiectul pentru reexaminare. Șeful statului a considerat că măsurile pot îngreuna combaterea evaziunii fiscale și scad gradul de responsbilitate a acționarilor. Guvernul a depus o sesizare de neconstituționalitate, însă Curtea Constituțională a respins obiecțiile Executivului și, prin urmare, șeful statului a fost obligat să promulge legea, potrivit profit.ro.
Proiectul a fost adoptat inițial în luna decembrie a anului trecut de către Parlament și urmărește reducerea birocrației inutile cu care se confruntă întreprinzătorii români și ușurarea procesului de înființare a întreprinderilor. Inițiatorii proiectului de Lege au fost deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui.
În cererea de reexaminare, șeful statului arăta că legislația prevede acum că societatea cu personalitate juridică va avea cel puțin 2 asociați, în afară de cazul în care legea prevede altfel, iar interdicția de înființare a unui număr nelimitat de societăți cu asociat unic, de către aceeași persoană a fost reglementată în legislație încă din forma inițială a Legii privind societățile comerciale nr. 31/1990. Mai mult, aceste limitări sunt în concordanță cu dreptul comunitar în materie.
Președintele Klaus Iohannis semnala că prevederea actuală din lege ca în același sediu să poată funcționa mai multe societăți, în încăperi diferite sau în spații distinct partajate, sunt justificate din perspectiva necesității combaterii fenomenului evaziunii fiscale.
Așadar, Legea societăților a fost modificată astfel încât unei persoane fizice sau juridice să nu i se mai interzică să fie acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată sau să se asocieze cu un acționar unic într-o asemenea societate.
O altă modificare prevede că la înregistrarea sediului social nu mai este obligatorie prezentarea certificatului de sediu social, adeverinței de sediu social și avizului privind schimbarea destinației imobilelor pentru sediile sociale la care nu se desfășoară activitate.