Klaus Iohannis a promulgat chiar acum legea. Totul este oficial

Klaus Iohannis a promulgat chiar acum legea. Totul este oficial
Klaus Iohannis a promulgat chiar acum legea. Totul este oficial

Sâmbătă, președintele Klaus Iohannus a promulgat legea privind carantina și izolarea, anunță Administrația Prezidențială. Astfel, șeful statului se află la Bruxelles, unde participă la Consiliul European, pentru negocierea planului de relansare a economiei UE.

Klaus Iohannis a promulgat chiar acum legea

Astăzi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, se arată într-un comunicat al Președinției.

Joi seară, legea privind carantina și izolarea a fost adoptată de Senat, în calitate de for decizional. De asemenea, raportul legii a fost modificat miercuri seara de senatorii juriști, care au adoptat mai multe amendamente.

De menționat este că printre modificările aduse actului normativ se numără și obligația INSP de a comunica separat numărul cazurilor noi de cele restante. În plus, un alt amendament prevede că izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domicilu.

Au fost eliminate paragrafele care prevedeau carantinarea bunurilor

Totodată, din lege au fost eliminate paragrafele care prevedeau carantinarea bunurilor.

Ministerul Sănătății va fi obligat să creeze și un corp al voluntarilor pentru situații de urgență la care statul să poată apela atunci când e nevoie.

De asemenea, personalul medical detașat urmează a primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Această detaşare nu poate depăşi 30 de zile.

De menționat mai este și că persoanele care contestă juridică carantina sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanțe în acest sens este executorie, este decizia de miercuri seara a Comisiei juridice a Senatului la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, dar medicul poate recomanda prelungirea măsurii fiind introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI