Kim Jong Un impune reguli drastice în Coreea de Nord. Sunt vizate în special femeile tinere
Republica Populară Democrată Coreeană rămâne una dintre cele mai represive țări din lume. Condus de liderul autoritar Kim Jong Un, guvernul a răspuns provocărilor internaționale și pandemiei Covid-19 din 2021 prin accentuarea izolării și represiunii.S-a menținut o obediență înfricoșătoare în rândul populației prin amenințări cu execuția, încarcerarea, disparițiile forțate și munca forțată în lagăre de detenție și închisori. În 2021, guvernul nord-coreean a extins măsurile extreme și inutile sub pretextul protejării împotriva răspândirii Covid-19. Au închis granițele și au restricționat drastic călătoriile interne, precum și distribuția de alimente și alte produse în interiorul țării.
Kim Jong Un interzice orice formă de libertate de exprimare și de informare
Guvernul nord-coreean, sub conducerea lui Kim Jong Un, nu respectă drepturile la libertatea de gândire, de opinie, de exprimare sau de informare. Toate mijloacele de informare în masă sunt strict controlate.
Accesul la telefoane, computere, televizoare, radiouri sau conținut media care nu sunt aprobate de guvern este ilegal. Orice acțiune îndreptată împotriva statului și a liderului Kim Jong Un este considerat un „comportament antisocialist”, care este aspru pedepsit.
În mod regulat, guvernul ia măsuri drastice împotriva consumului de media nesancționat. De asemenea, blochează serviciile de telefonie mobilă chinezești la granița de nord și arestează persoanele care comunică cu persoane din afara țării sau care fac legătura între persoane din afara țării și persoane din interiorul țării.
Kim Jong Un a a adoptat „Legea RPDC privind respingerea ideologiei și culturii reacționare” în decembrie 2020. Legea interzice persoanelor să distribuie mass-media provenind din Coreea de Sud, SUA sau Japonia. În același timp, stabilește pedepse care pot ajunge până la pedeapsa cu moartea.
Simpla vizionare a unui astfel de conținut media poate duce la o pedeapsă de 15 ani într-un lagăr de detenție pentru infracțiuni obișnuite. Conform legii, vorbirea, scrierea sau cântatul în stil sud-coreean poate fi pedepsită cu doi ani de muncă silnică.
În aprilie 2021, Kim Jong Un a publicat o scrisoare despre „otrăvurile periculoase”. În scriosare a stabilit politica sa de a-i împiedica pe tinerii nord-coreeni să adopte discursuri, coafuri și haine străine.
Grupurile marginalizate și măsurile luate împotriva femeilor și fetelor tinere
Coreea de Nord folosește songbun. Este un sistem de clasificare socio-politică care grupează oamenii în clase „loiale”, „ezitante” sau „ostile”. Sistemul este folosit de dictatorul Kim Jong Un și guvernul său pentru a justifica discriminarea determinată politic în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, reședința și școlarizarea.
Corupția omniprezentă permite unele manevre pentru a ocoli rigorile sistemului songbun. Funcționarii guvernamentali acceptă mită pentru a acorda permisiuni, a permite anumite activități de piață sau a evita posibile pedepse.
Femeile și fetele din Coreea de Nord sunt ținta unei serii de abuzuri sexuale și de gen, spun cei de la Human Rights Watch. Funcționarii guvernamentali comit încălcări ale drepturilor. HRW spun că nu reușesc să răspundă în mod eficient la acestea, inclusiv discriminarea de gen pe scară largă.
Nu sunt făcuți răspunzători nici pentru violența sexuală și de gen și expunerea constantă la roluri de gen stereotipizate. Cu alte cuvinte, femeile și tinerele din Coreea de Nord nu au niciun drept în fața legii.
Coreea de Nord a ratificat cinci tratate fundamentale privind drepturile omului. Cei de la HRW spun că guvernul nu a depus niciun efort aparent pentru a pune în aplicare aceste tratate sau pentru a demonstra în alt mod respectarea drepturilor omului.
Un raport din 2014 a constatat că guvernul a comis crime împotriva umanității, inclusiv exterminare, crimă, sclavie, tortură, încarcerare și viol, avort forțat și alte forme de violență sexuală.
Raportul a recomandat Consiliului de Securitate al ONU să sesizeze Curtea Penală Internațională. Guvernul nord-coreean a negat în repetate rânduri constatările.
În același timp, și astăzi refuză să coopereze cu Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, cu sediul la Seul, sau cu raportorul special al ONU privind situația drepturilor omului în Coreea de Nord.