Începutul de an nu a adus schimbări pozitive privind prețul petrolului Brent, ceea ce a dus la noi creșteri pe burse și cu efecte directe pentru prețuile de combustibili la pompă. Dar acum, conform datelor, lucrurile au început să se schimbe. Pe plan local, prețurilșe au crescut din nou, dar cu toate astea, există la acest moment județul unde a fost cea mai ieftină benzină din România. Conform datelor din piața locală, prețul era mai mic și cu 20 de bani.
Conform datelor din piață, pe 14 februarie șoferii au fost nevoiți să scoată ceva mai mulți bani din buzunare pentru litrul de benzină sau motorină. Așa se face că pentru litrul de benzină premium au scos între 7,35 și 7,64 de lei, iar pentru cea standard între 6,85 și 6,99. Aceeași situație și la motorină, astfel că pentru un litru de carburant premium ieri s-a plătit 7,45 lei, iar pentru cel standard undeva în jurul a 7,32 de lei.
De altfel, conform analiștilor, prețurile zilei de ieri nu au fost cu mult peste cele stabilite de Cotația Platts. Cotația oferă evaluări independente ale prețurilor pentru diverse piețe de energie și mărfuri, inclusiv pentru petrol, gaze naturale, electricitate, cărbune, produse petrochimice, metale și agricultură. Cu toate că ieri am avut prețuri, relativ mari, a exista și județul unde a fost cea mai ieftină benzină din România.
Creșterea prețurilor la carburanți a dat peste cap întregul lanț economic, ulterior scumpindu-se și alimentele și serviciile. Dar, la nivelul zilei de 14 februarie s-au înregistrat prețuri mai mici decât cele menționate, și asta într-un județ din România, unde prețul a fost mai mic și cu 20 de bani.
Vezi și: S-au scumpit benzina și motorina! Cât au ajuns să coste carburanții la final de săptămână
Așadar, dacă ajungeți în județul Botoșani veți găsi carburanți și cu 20 de bani mai ieftin, la o benzinărie Socar din localitatea Darabani, unde un litru de benzină costa 6,78 lei. Același lucru se întâmplă și la motorină, la aceeași stație, litrul de motorină standard fiind vândut cu 7,27 lei.
Datele de la începutul acestei luni, deși în ianuarie existau premisele unor creșteri substanțiale, arată că stocurile comerciale de țiței din SUA au crescut cu 12 milioane de barili, ajungând la 439,45 milioane de barili pe 9 februarie, potrivit EIA. Acumularea săptămânală a stocurilor a fost mult mai mare decât proiecția Institutului American de Petrol (API) de 8,52 milioane acumulată cu o zi înainte.
Vezi și: Cât costă un litru de benzină sau motorină la început de februarie. Veste bună de la pompă
Datele oficiale ale EIA au arătat că utilizarea rafinăriilor din SUA a scăzut la 81%, ceea ce reprezintă cea mai scăzută medie săptămânală din martie 2021. În februarie, utilizarea rafinăriilor a fost în medie cu 8% mai mică decât în ianuarie. Scăderea gradului de utilizare a rafinăriilor se datorează lucrărilor de întreținere în curs de desfășurare la mai multe rafinării de pe Coasta Golfului, precum și întreruperilor legate de condițiile meteorologice care au ținut închise unele rafinării din regiune, potrivit unei surse. Acest lucru a dus la o scădere a stocurilor de produse din rafinării, dar nu aduce și schimbările atât de dorite pentru scăderea sau stagnarea prețurilor la carburanți.