Populația României va scădea dramatic până în 2050. Doar câteva județe rămân cu același numă de locuitori, în timp ce altele vor cunoaște o creștere semnificativă.
Eurostat a publicat o statistică despre felul în care va arăta România din punct de vedere demografic în anul 2050.
Țara noastră va avea o populație de 15,5 milioane de locuitori în 2050, iar județul Iași este singurul în care numărul de oameni va rămâne la fel.
Pe de cealaltă parte, județul Ilfov este cel în care populație va crește. Eurostat menționează că principalele motive care duc la o scădere de 20% vor fi migrarea și rata natalității negative.
Dacă în 2020 România avea o populație de 19,2 milioane, în 2050 scăderea va fi de 20% și vom ajunge la 15,5 milioane de locuitori. Oamenii vor pleca din țară, iar cei care rămân nu vor mai face atât de mulți copii.
În București, se estimează o scădere a populației cu 23%, în Timiș cu 5%, în Cluj cu 8%, iar în Argeș cu 27%.
Ilfov este singurul județ care va înregistra o creștere a numărului de locuitori în următorii 30 de ani, când populația va crește cu 42%, potrivit proiecțiilor demografice.
România se confruntă atât cu o migrație mare, cât și cu o scădere consistentă a natalității. Țara noastră este singura din UE care nu are un plan concret pro-natalitate.
2020 a fost anul în care s-a observat cel mai bine sporul natural negativ. În luna iulie 2020, au murit cu 5.002 oameni mai mulți decât s-au născut.
Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, spune că autoritățile ar trebui să fac tot posibilul să oprească exodul românilor.
„Trebuie să oprim acest exod care vine, din nou, pe tapetul forţei de muncă. Noi, de 27 de ani, la Consiliul Naţional al IMM-urilor realizăm şi Carta Albă a IMM-urilor şi am văzut cum s-a schimbat problematica întreprinderilor mici şi mijlocii.
Dacă acum doi ani discutam de principala problemă, lipsa forţei de muncă, anul trecut era o problemă de supravieţuire a IMM-urilor, iar acum revenim la acea problematică a lipsei de forţei de muncă.
Primul sector afectat este cel al turismului care, din nou, începe să se plângă de această problemă… Deci, trebuie să oprim această hemoragie şi să o schimbăm”, a declarat Florin Jianu.