Județul din România mai bogat decât multe state din Europa, dar care zace în sărăcie. Ce comori ascunde

de: Iulia Statie
06 12. 2021

Un județ din România ascunde multe comori. Încă din anii 1980 s-au descoperit resurse care ar putea să aducă un profit de milioane de dolari, însă nu sunt exploatate. În mai multe zone se găsesc betonită, gips, nisip cuarțos, ape minerale și chiar și gaz metan.

Ce județ din România ascunde numeroase comori

Cercetătorii geologi îl convingeau pe Nicolae Ceaușescu să investească 80 de milioane de dolari pentru a exploata și prelucra zăcământul de gips de la Ivăncăuți, Păltiniș. Construirea combinatelor ar fi trebuit să înceapă în 1990, însă Revoluția a schimbat total planurile făcute.

Între timp, județul Botoșani a ajuns să fie unul dintre cele mai sărace din Europa, chiar dacă stă pe o adevărată mină de aur. Zăcământul de gips care a fost descoperit în anii comunismului are o puritate de 99,8%, fără urme de radioactivitate. Totuși, el a rămas neexploatat.

Ce resurse există, de fapt

Primarul comunei, Costel Romanescu, vede cum vecinii de peste Prut reușesc să facă bani din respectivul zăcământ, ținând cont că este extrem de ușor de exploatat. El poate să fie folosit în industria medicală, dar și în construcții, potrivit România Actualități.

Într-un material recent am vorbit despre zăcământul care a rămas neatins. Resursele de la Păltiniș se întind pe o suprafață importantă, ajungând până la Republica Moldova și Ucraina. Puteți să citiți mai multe informații aici.

De asemenea, pe teritoriul județului Botoșani există și resurse de gaz metan. În anii 1990 s-a descoperit o pungă cu o puritate de peste 97%, care a erupt în unele puțuri cu o presiune de peste 25 de atmosfere. Localitățile Agafton, Vorona și Hilișeu Horia stau pe această comoară.

Totuși, chiar dacă Ioan Butnariu, primarul comunei Hilișeu, a vrut să profite de resursele existente, informațiile solicitate se referă la rezervele naturale ale statului român. Cât despre zăcămintele de betonită, ele se găsesc la Viișoara.

Ce se găsește în Botoșani

Experții geologi estimează că zăcământul ar putea să ajungă pentru câteva sute de ani dacă s-ar extrage peste un milion de tone anual. Totuși, județul Botoșani are nevoie mare de investiții, chiar dacă prezintă resurse care ar putea să se dovedească extrem de importante pentru România.

Între timp, în nordul județului se află și cel mai fin nisip cuarțos din Europa. Acesta stă îngropat la peste 150 de metri în pământ. În urmă cu 26 de ani, el era considerat ca fiind una dintre cele mai râvnite resurse de pe continent, ținând cont de concentrația mare de cuarț și culoarea unicat.

Nisipul cuarțos a dus la succesul pe care l-a avut industria sticlei din Dorohoi, însă acesta nu a mai fost exploatat de 4 ani. Mina de la Miorcani a fost închisă, iar industria sticlăriei a căzut, chiar dacă primarul comunei Hudești, Viorel Atomei, susține că ar mai exista resurse în adâncuri.