Județul din România în care trei sferturi dintre locuitori nu muncesc. Sunt cei mai mulți asistați social

de: Ștefan R. Apostol
15 02. 2024

Nu de puține ori am auzit expresia „România, o țară a asistaților sociali”, și, din păcate, este cât se poate de adevărat, dacă luăm în considerare și județul din România în care trei sferturi dintre locuitori nu muncesc. Conform autorităților, aici sunt cei mai mulți asistați social.

Câți asistați social existau în 2023, in România

Prin definiție, termenul de asistare socială se referă la asigurarea publică a bunăstării economice și, uneori, sociale a persoanelor în vârstă, a șomerilor etc., în special prin intermediul pensiilor și al altor ajutoare bănești, iar România este unul din statele europene cu o gamă variată de astfel de programe sociale demarate de autorități în decursul ultimilor ani.

Vezi și: Orașul din România care a pus asistații social la muncă. E ireal cum poate să arate acum

Conform unui studiu realizat anul trecut, numărul asistaților sociali, și beneficiari ai programelor amintite, a crescut vertiginos, dacă introducem în calcul și numărul celor peste 5 milioane de pensionari, care încasează lunar pensii mici. Tot la nivelul anului trecut, județele cu cel mai mare număr al asistaților sociali erau Dolj, Bacău, Buzău, și Teleorman, iar sumele alocate în martie 2023 se ridicau la peste 50 de milioane de lei. În acest context, nu ar trebui să ne surprindă faătul că la acest moment există județul din România în care trei sferturi dintre locuitori nu muncesc. Citește mai departe și vezi care este acesta.

Care este județul din România în care trei sferturi dintre locuitori nu muncesc

Dacă e să privim din punct de vedere economic, județul despre care vorbim astăzi are toată infrastructura necesară generării unor locuri de muncă, având în vedere că aici există perspective economice extrem de pozitive, mai ales în zona agricolă.

Vezi și: Asistații social din România au fost puși la muncă și au început protestele. Este uluitor ce s-a întâmplat în plină stradă

Județul deține zone mari agricole, piscicole și chiar de turism, care ar putea încadra în muncă populația de asistați social de aici. Dar, paradoxal, se pare că nu se întâmplă asta, iar la acest moment vorbim de cei mai mulți asistați sociali.

Județul despre care vorbim este Botoșani, aflat în estul țării, unde locuiesc, conform ultimului recensământ din 2021, 412,628 locuitori, dintre care trei sferturi dintre locuitori nu muncesc. Autoritățile județene spun că din acest număr total, aproximativ 110.000 de locuitori sunt apți de muncă, din care doar 40.000 de români nu sunt încadrați cu acte în regulă.

În Botoșani sunt cei mai mulți asistați social

Datele publicate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani arată că aici sunt cei mai mulți asistați social, mulți dintre ei având vârste relativ tinere, conform datelor publicate de Direcția Județene de Statistică Botoșani:

„Cele mai reduse cantitativ grupe de vârstă sunt cele reprezentate de grupa 25-39 de ani, în proporție de 17.76%, dar și de cea a „experimentaților”, să zicem așa, adică 40-54 de ani, în proporție de 23.58%.

Cele mai consistente grupe sunt reprezentate de cei din categoria 0-24 de ani (29.16%), dar și de grupa 55 de ani plus (29.49 %)”, declară Mădălina Ursuleanu, purtător de cuvânt al DJS Botoșani, conform Adevărul.

(sursa ZF.ro)

Cifrele legate de acești asistați social sunt alarmant de mari, incluzând aici și cei peste 60.000 de elevi, la care se adaugă pensinoarii și alți 3.000 de asistați sociali și 36.000 de persoane decalrate casnice, fră loc de muncă.

Vezi și: Modificări pentru asistații social: cum vrea statul să-i oblige să muncească

Conform uni alt raport, publicat de ZF.ro, România are la acest moment 6,5 milioane de beneficiari ai programelor de asistență socială, din care mai mult de jumătate sunt copii și mame, iar sumele cheltuite de România cu categoriile de asistați social se ridică la peste 10 miliarde de lei anual, mai spune publicația citată.