Județul din România în care se cultivă o legumă considerată „miraculoasă” pentru sănătatea noastră. Americanii abia o descoperă
În urmă cu doar câteva săptămâni, autoritățile SUA au aprobat cultivarea unei legume modificate genetic, dar care este consideră „miraculoasă” pentru sănătate. Specialiștii au spus că au dat undă verde la cultivarea unei versiuni a unei roșii îmbunătățite din punct de vedere nutrițional. Ce nu știau mulți, însă, este că românii le-au luat-o deja înainte. Roșia modificată genetic a apărut în România în urmă cu aproape zece ani.
Roșia modificată genetic a apărut în România în urmă cu opt ani
În luna septembrie, după mai bine de un deceniu de studii, specialiștii de la Departamentul de Agricultură din SUA au aprobat cultivarea roșiei mov. Această legumă este modificată genetic și reprezintă un soi de tomate cu pigment negru. Roșia poate fi cultivată în condiții de siguranță pentru consumatori, potrivit specialiștilor.
Anunțul venit de peste ocean a luat prin surprindere pe unii. Ce nu știau mulți este că în țara noastră acest tip de roșie a fost creat în urmă cu opt ani de zile. Ba mai mult, leguma este cultivată în cadrul culturilor din Buzău. Roșia mov a fost inventată de către cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din județul Buzău.
Directorul forului științific a spus că românii sunt mai deschiși la a încerca noi soiuri de produse leguminoase. Cel puțin, în comparație cu acum două decenii. Se pare că roșia modificată genetic se bucură de succes.
Roșia mov a fost cultivată timp de mai mulți ani pe un lot experimental de care se ocupau cercetătorii de la forul științific amintit. Leguma a fost îmbunătățită inițial la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură, după care a trecut în responsabilitatea instituției mai sus precizate.
Roșia cu pigment negru are deja succes în țara noastră
„Deși peste ocean acum se prezintă ca o realizare de mare succes a unor soiuri, a unor hibrizi, dar modificați genetici, care arată așa, noi avem soi stabilizat genetic care poate fi înmulțit ca cel obținut prin transgeneză.
Dacă era creat cu 20 de ani în urmă, nu avea succes. Acum, însă, are succes. Pentru că românii, dar nu numai, au început să prindă curaj să încerce și alte legume, și alte specii. Sigur au început să fie deschiși la nou”, s-a exprimat directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Costel Vânătoru, potrivit Adevărul.
Roșia mov se diferențiază de cea naturală, în primul rând, prin culoare. Specialiștii oferă, însă, asigurări că leguma este sigură pentru consum. Pulpa roșiei modificate generatic este foarte asemănătoare cu cea a roșiei cu nuanță roșie. Ambele prezintă semințe și sunt gustoase și aromate.
Citește și: Cum să cultivi roșii în ghiveci, chiar la tine în apartament. Secretul care face diferența
De altfel, leguma este cunoscută și validată inclusiv în țara noastră ca fiind foarte bună pentru sănătate, datorită cantității mari de antioxidanți antociani pe care o prezintă.