Județul din România cu cele mai mari pensii. Surpriza uriașă. Cine este pe primul loc în top

de: Ștefan R. Apostol
02 08. 2024

Suntem în luna în care, așa cum promiteau guvernanții, pensionarii din toată țara vor primi deciziile de recalculare a pensiilor, în baza noii legi. Dar, așa cum arată noile date, vor exista diferențe la nivel de județ, astfel că putem vorbi despre județul din România cu cele mai mari pensii. Specialiștii spun că este surpriza uriașă, mai ales referitor la cine este pe primul loc în top.

Luna august, luna deciziilor de recalculare a pensiilor

Așa cum precizau oficialii guvernamentali, încă din ianuarie s-a început recalcularea pensiilor, după publicarea normativelor în baza cărora se stabilea formula de calcul a pensiilor.

Conform șefului CNPP, toate dosarele pensionarii din România au intrat în procesul de recalculare, iar ca termen limită a finalizării era 31 iulie a.c.  În aceste condiții, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) stabilea modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public.

Tot atunci se stabilea și data de la care se vor trimite deciziile, și anume luna august, urmând ca de la 1 septembrie a.c. să fie date în plată noile sume. Deciziile vor fi trimise beneficiarilor, prin intermediul Poșta Română, între 15 și 31 august a.c.

Județul din România cu cele mai mari pensii

Deși în unele cazuri erau anunțate majorări de până la 90%, datele statistice din acest moment arată care este județul din România cu cele mai mari pensii. Astfel că vorbim despre județul Gorj, urmat de Hunedoara, și fără a prezenta surprize, Bucureștiul, prin Sectorul 1 al Capitalei.

În toate aceste trei situații, pensiile depășesc, cumva, suma de 3.400 de lei. În alte situații, precum județele Buzău sau Giurgiu, sumele dacă ajung la o sumă medie de 1.800 de lei.

Culmea este că, deși se promiteau majorări importante, există în cotinuare discrepanțe, iar unii specialiști spun că „Avem o discrepanță normală, dat de faptul că sistemul public de pensii este bazat pe principiul contributivității.

Doar puțin peste 3 milioane de pensionari au majorări importante

Plecând de la declarația anterioară, referitoare la discrepanțe, analiștii spun că din cei peste 5 milioane de români pensionari, de aceste majorări prin recalcularea pensiilor vor beneficia puțin este 3 milioane.

În urma calculelor făcute, sumele adăugate variază între 100 și 600 de lei. În cazul altora, aceste majorări nu vor aduce aproape nimic la pensie, chiar dacă se va face o reindexare pe baza inflației, în ianuarie 2025.

Mai există o speranță, conform autorităților, deoarece vor începe analizele dosarelor care au avut și venituri nepermanente, iar asta ar putea aduce un plus, dar nu se știe cât.