Unul din efectele acestor zile caniculare, cu temperaturi de peste 40 de grade, este secarea unor zone cu apă și, în același timp, potențiala lipsă a apei potabile. Din păcate, ofocialii Apelor Române vorbesc deja despre județul din România care riscă să rămână fără apă potabilă din cauza caniculei, și faptul că au fost impuse restricţii în furnizarea apei în sute de localităţi din ţară.
Luna iulie, încă din primele zile s-a anunțat a fi una toridă, dar nu se aștepta nimeni la temperaturi de până la 45 de grade. Din păcate realitatea ne-a dovedit că nimic nu este imposibil, mai ales că zilele acestea s-a bătut un nou reord, și anume au fost 63 de grade Celsius la soare.
Ca urmare a fenomenelor meteo extreme, în anumite regiuni au început să apară problemele, mai ales în ceea ce privește furnizarea cu apă potabilă, ca urmare a secării gurilor de alimentare naturale. În acest sens, reprezentanții Apelor Române au tras un semnal de alarmă, precizând că există riscul ca lacurile de acumulare să scadă la cel puțin 77%, ceea ce va genera o criză a furnizării:
„Monitorizăm permanent situaţia resurselor de apă, precum şi modul de aplicare a prevederilor Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare.
În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat.
Estimăm la sfârşitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de circa 77%”, anunţă, luni, oficialii de la Apele Române.
Deși la ora la care emiteau comunicatul cei de la Apele Române, datele păreau pozitive, se pare că s-au schimbat, ca urmare a creșterii valorilor termice. În acest context s-a ajuns la situația în care vorbim despre județul din România care riscă să rămână fără apă potabilă, și anume Botoșani, unde sunt nu mai puțin de 133 de localități unde s-au impus restricții ca urmare a caniculei.
Acesta este urmat de județele Iași, și Vrancea, unde sunt 58, respectiv, 36 de localități afectate de caniculă, și unde autoritățile au impus restricțiile de apă potabilă.
„În aceste localităţi, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricţii, respectiv în anumite intervale orare. Restricţiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosinţă în parte, în funcţie de timpul de care au nevoie pentru reumplerea rezervoarelor de apă”, precizează Apele Române.
Pe lângă cele trei județe menționate anterior, efectele caniculei au fost resimțite în furnizarea apei potabile și în alte județe, precum Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Vrancea, Galaţi, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman, Alba.
În același timp a fost emisă și o recomandare, dar au fost impus și restricţii în furnizarea apei în sute de localităţi din ţară:
„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie să folosească raţional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut”, transmite instituţia.
Oficialii Apele Române mai precizează că sunt 239 de localități fără sisteme centralizate de alimentare, iar aici situația este și mai dramatică, în raport cu fenomenele de caniculă.