Anul 2022 a fost nemaipomenit pentru trei județe din România, pentru că au înregistrat cele mai mari creșteri salariale. Deși ai tinde să crezi că este vorba de Cluj, Timișoara sau Iași, alte trei regiuni s-au dezvoltat spectaculos, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Unde este bine să te muți în perioada următoare, dacă vrei un job mai bun, remunerat ca în București?
INS susține că judeţele cu cel mai mare „boom” economic în 2022 au fost Gorj, Brăila şi Covasna. Astfel, cea mai mare creştere a salariului mediu net s-a înregistrat în Oltenia, de 24% în decembrie 2022 faţă de aceeași perioadă a anului 2021, de la 3.400 de lei la 4.230 de lei.
În Muntenia, salariul mediu al angajaţilor a crescut cu 21% în decembrie 2022, până la puţin peste 3.500 de lei, iar în Transilvania a fost o majorare salarială de 19%, până la aproape 3.700 de lei net.
În ciuda veștilor bune pentru locuitorii din Gorj, Brăila şi Covasna, salariile din aceste trei judeţe nu au ajuns la valoarea pe economie (aproape 4.400 de lei net la finalul anului 2022).
Mai trebuie precizat că doar cinci judeţe au reuşit să depăşească salariul mediu net pe economie în decembrie 2022, și anume Sibiu, Ilfov, Timiş, Cluj şi municipiul Bucureşti. La polul opus s-au aflat Hunedoara, cu o creştere de 5%, Botoşani, tot cu 5%, şi Tulcea, cu 6%.
„Harta creşterilor salariale se suprapune pe harta investiţiilor şi a zonelor cu dezvoltare accelerată. Vorbim de marile centre urbane şi zonele lor limitrofe: Bucureşti-Ilfov şi Cluj, cot la cot, cu o explozie economică uneori greu de gestionat din perspectivă salarială, apoi Timişoara şi Iaşi, Braşov, Sibiu, Oradea. Dincolo de aceste zone, există în continuare o piaţă a muncii tensionată, dar investitorii sunt mai puţini şi concurenţa nu-i aşa acerbă”, a precizat Raluca Pârvu, business manager la BPI România, companie de consultanţă în resurse umane.
La începutul acestui an, salariile au crescut în Capitală, o medie netă de 5.000 de lei (comparativ cu 4.500 de lei în 2022), în Cluj – 4.800 de lei (în creștere de la 4.100 în 2022), Timiș (4.700 vs. 4.000 în 2022) și Sibiu, unde media salarială netă a fost de 4.500 de lei, față de 3.500 de lei (2022).
„Pentru foarte multe categorii de candidați rămâne relativ ușor să își schimbe locul de muncă, dar, mai important, este faptul că reușesc să facă acest lucru în condițiile pe care ei le stabilesc. Iar aici mă refer la salariu, beneficii, program și așa mai departe. Se află în poziția în care nu trebuie să facă foarte multe concesii. Vedem, de exemplu, multe județe și domenii în care media salarială a crescut cu cel puțin 10% față de anul trecut”, a explicat Bogdan Badea, CEO eJobs.