05 iul. 2021 | 15:46

Jucătorul de la Euro 2020 care este daltonist. Cum a recunoscut că nu distinge culorile

Sport
Jucătorul de la Euro 2020 care este daltonist. Cum a recunoscut că nu distinge culorile
Jucătorul de la Euro 2020 care este daltonist. Cum a recunoscut că nu distinge culorile

Un jucător de la Euro 2020 este daltonist. Daltonismul este un defect de vedere ce se referă la imposibilitatea de a diferenția anumite culori. În cele mai multe cazuri, persoana în cauză vede culoarea roșie ca fiind verde. Cu toate acestea, un fotbalist care va juca în semifinalele turneului final de la Campionatul European se află printre cele 320 de milioane de persoane din toată lumea care suferă de această problemă.

Jucătorul de la Euro 2020 care este daltonist

Euro 2020 are și povești de viață dramatice. Dacă danezul Eriksen a făcut infarct pe gazon, iar italianul Acerbi a învins, de două ori, cancerul, există și un fotbalist cu un alt tip de afecțiune. Tot din naționala Danemarcei și tot mijlocaș. Este vorba de Thomas Delaney, jucătorul de 29 de ani al Borussiei Dortmund. Delaney suferă de daltonism. Adică, nu poate distinge anumite culori sau face confuzie între ele. Cea mai des întâlnită problemă este imposibilitatea de a distinge culoarea roșie. Aceasta este „văzută” de persoana respectivă ca fiind apropiată de verde.

Mai există probleme cu portocaliul, galbenul, maronul, confuzii între roșu și negru sau între albastru, violet și roz închis. Se estimează că aproximativ 320 de milioane de oameni din întreaga lume sunt în această situație. Unul dintre aceștia este și Delaney, fotbalistul care a fost declarat „omul meciului” în sfertul de finală Danemarca – Cehia, 2-1. El a marcat și primul gol al echipei sale. Astfel, danezii vor fi prezenți, miercuri, 7 iulie, în semifinala Euro 2020 pe care o vor disputa contra Angliei, pe stadionul Wembley din Londra.

Cum a recunoscut că nu distinge culorile

Povestea lui Thomas Delaney a fost cunoscută în 2018 și relatată de bbc.com. Era înainte de Cupa Mondială din Rusia, unde Danemarca a fost calificată, iar Delaney a făcut parte din echipă. În luna iunie a acelui an, un postul de radio danez făcea o emisiune pentru ajutorarea unui tânăr care suferea de daltonism. A fost momentul în care realizatorii emisiunii au preluat un apel telefonic în direct.

Dialogul care a urmat a dus la identificarea bărbatului care apelase, deși acesta s-a prezentat, inițial, doar „Thomas”. Acesta s-a plâns că nu a putut distinge coechipierii de adversari în meciul amical Danemarca – Mexic ce se disputase înaintea Mondialului.

– Și eu sunt daltonist. Nu aș spune că e atât de rău, dar și mie mi se întâmplă uneori să trec prin aceeași situație. Ieri, mi-a fost destul de greu pe teren. Nu-mi dădeam seama cine mi-e coechipier și cine mi-e adversar.

– Jucai la echipa în roșu sau în verde?, l-a întrebat unul dintre cei doi moderatori.
– La cea în roșu.

– Pentru ce echipă joci, Thomas?
– Echipa națională a Danemarcei.

O clipă, în studio s-a lăsat liniștea. Și, după ce l-au rugat să repete unde joacă, iar acesta le-a răspuns, l-au întrebat:

– Ești cumva Thomas Delaney?
– The one and only (n.r. – expresie care în limba română nu se poate traduce decât apelând la formularea pleonastică „Unicul și singurul”)”, a fost dialogul purtat la postul de radio, prezentat de bbc.com.

Această afecțiune nu l-a împiedicat pe Delaney să devină un fotbalist de top, iar acum să se pregătească pentru semifinalele Euro 2020.

 

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Schimbare importantă pe piaţa muncii: Categoriile de activităţi care nu necesită contract | Anunţul Ministerului Muncii
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro