Jucăria iubită în România, în vizorul Protecția Consumatorului. Ce pericol ar ascunde, de fapt
Reprezentanții ANPC trag un nou semnal de alarmă, privind comercializarea unor produse. De data asta este vorba de jucăriile de plastic pentru cei mici. Conform informațiilor, au fost descoperite produse care au în componența lor un acid extrem de dăunător celor mici. Este vorba de acidul boric, care în cantități mari poate poate produce iritații grave în tubul digestiv.
Acidul boric descoperit la mai multe produse pentru copii
Se știe de mult timp că mai multe substanțe chimice utilizate în jucăriile din plastic pot fi dăunătoare pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, este dificil pentru părinți să își dea seama cum să evite jucăriile din plastic.
Și mai ales cum să-și dea seama dacă conțin substanțe chimice. Majoritatea acestor substanțe pot cauza posibile riscuri pentru sănătatea copiilor lor.
Reglementările și sistemele de etichetare diferă de la o regiune și de la o țară la alta. Specialiștii spun că nu există niciun acord internațional cu privire la substanțele chimice care ar trebui interzise.
În cea mai mare parte, reglementările și listele internaționale de „substanțe chimice îngrijorătoare” din jucării se concentrează pe anumite grupuri de substanțe cu proprietăți nocive cunoscute. Dar nu acoperă gama mai largă de substanțe chimice care se găsesc în jucăriile din plastic, precum acidul boric, de exemplu.
Cercetătorii au analizat această problemă importantă, a substanțelor chimice. Au analizat datele privind funcțiile și cantitățile de substanțe chimice găsite în jucăriile din plastic. În urma testărilor, au cuantificat expunerea copiilor și potențialele riscuri pentru sănătate.
Aceștia au clasificat substanțele chimice, precum acidul boric, în funcție de riscul pentru sănătate și au comparat aceste rezultate cu listele de substanțe prioritare existente din întreaga lume.
„Din cele 419 substanțe chimice găsite în materialele plastice dure, am identificat 126 de substanțe care pot dăuna potențial sănătății copiilor.
Acest lucru se poate întâmpla, fie prin efecte cancerigene, fie prin efecte necanceroase. Au fost descoperiți, inclusiv 31 de plastifianți, 18 substanțe ignifuge și 8 parfumuri. Pentru aceste substanțe chimice, dozele de expunere estimate depășesc dozele de referință. Depășesc și pragurile de risc reglementate.
Aceste substanțe ar trebui să fie prioritare pentru eliminarea treptată din materialele pentru jucării. Ar trebui înlocuite cu alternative mai sigure și mai durabile”, spune Peter Fantke, profesor la DTU Management și cercetător principal al studiului.
Protecția Consumatorului avertizează clienții din România
În ultima perioadă s-au făcut verificări amănunțite la anumite jucării. Reprezentanții ANPC au anunțat descoperirea unor jucării, în a căror componență a fost descoperit acidul boric. Conform acestora,e xistă riscuri majore pentru cei mici, odată ce au intrat în contact cu aceste jucării. Este vorba de jucăriile de tip slime, sau cele care imită alimentele, spun reprezentanții ANPC .
„Este o substanță care are un grad de risc atât la inhalare, respirator, cât și la contactul cu pielea. Acidul boric, borax este sarea acidului boric, poate să fie folosit drept insecticid.
Biluțe mici de acid boric lăsate în colțurile camerei, ingerate de insectele de acolo, le distrug sistemul digestvi, dacă cdistrug sistemul digestiv la insecte, nu e bun nici pentru om”, a declarat prof. dr. ing. Ioan Călinescu.
Recomandarea ANPC
Recomandarea ANPC este de a achiziționa astfel de produse doar de la comerciații care îndeplinesc criteriile impuse de autorități, și ale căror produse au etichetele corecte.
„Se comercializează produse aflate pe sistemul european de alertă. În sensul că jucăriile conțin substanțe imposibil de evaluat la momentul la care noi le depistăm pe piață. În cazul în care copilul înghite o astfel de jucărie, ingerează o astfel de substanță, nici dacă îl aduci la cea mai apropiată unitate spitalicească, nu știu medicii ce a ingerat, pentru că, neavând descrisă compoziția chimică, este imposibil să știi ce tratament poți să aplici.
Se insistă pe comercializarea ce imită alimente, lucru interzis în mod ferm de către Europa. Marea majoritate a celor care folosesc astfel de jucării, au tendința de a mușca dintr-un morcov, cu toate că materialul din care e făcută jucăria nu poate fi caracterizată adecvat”, a adăugat Horia Constantinescu, președinte ANPC.
Așa că, dragi părinți, mare atenție de unde și ce anume cumpărați pentru cei mici!