Joia mare, tradiții și obiceiuri. Ce este strict interzis să faci astăzi și ce trebuie să faci ca să îți meargă bine

de: Alexandra Chivu
16 04. 2020

În Joia Mare, este rânduit să prăznuim patru evenimente din Săptămâna Patimilor. Ce este interzis și ce trebuie să faci astăzi ca să îți meargă bine.

Tradiții și obiceiuri. Joia Mare, ziua deniei celor 12 Evanghelii

Astăzi este ziua sfântă creștină care se încadrează în joi înainte de Paște. Ziua comemorează Spălarea picioarelor și Cina cea de Taină a lui Iisus Hristos cu Apostolii, cum este descris în evangheliile canonice. Aceasta este a cincea zi a Săptămânii Sfinte, precedată de Miercurea Sfântă și urmată de Vinerea Mare.

În Joia Mare, este rânduit să prăznuim patru evenimente din Săptămâna Patimilor; primele două se fac ziua, iar celelalte două în noaptea de joi spre vineri.

Ce este interzis și ce trebuie să faci astăzi ca să îți meargă bine

  • Astăzi, gospodinele trebuie să vopsească ouăle în roșu, urmând ca sâmbătă să coacă pasca și cozonacul care vor fi aduse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite.
  • Alimente interzise. Tradiția spune ca, în aceste zile, chiar și pentru cei care nu țin postul, să fie excluse oțetul și urzicile. Se spune că Iisus a fost bătut cu urzici atunci când era răstignit pe cruce, înțepându-i rănile, și stropit cu oțet, pentru a-i provoca mai mari usturimi. O legendă spune că Mântuitorului i s-a oferit tot oțet atunci când a cerut câteva picături de apă.

Sunt interzise oțetul și urzicile, ambele făcând rău Mântuitorului pe când era răstignit pe cruce

  • În sudul României, fetele fac 12 noduri unei ațe, punându-și la fiecare câte o dorință și dezlegându-le când una dintre s-a împlinit. Ața și-o pun sub pernă, seara, crezând că își vor visa alesul.
  • În vestul țării, o familie care face pâinea pentru Paște, pentru biserică, o aduce acum cu vase noi, lumânări și vin, pentru a rămâne până la Paști.