Cum putem lua Lumina și pâinea sfințită în noaptea de Paște? Toate prevederile noului acord BOR-MAI

Cum putem lua Lumina și pâinea sfințită în noaptea de Paște? Toate prevederile noului acord BOR-MAI
Vezi prevederile noului acord MAI-BOR

La cererea imperativă a președintelui Klaus Iohannis, ministrul de Interne, Marcel Vela a anunţat, miercuri seara, că a semnat un nou acord între MAI şi Biserica Ortodoxă. Iată cum se va face distribuirea Paștilor și a Luminii Sfinte.

Protocolul MAI-BOR, modificat. Ce se va întâmpla de Paște

Acordul încheiat între șeful Ministerului Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și și Patriarhia Română a suferit unele modificări, astfel încât credincioșii nu vor putea participa la slujba de Înviere nici în interiorul bisericii, nici în afara ei. Pâinea sfințită nu va mai fi împărțită de polițiști, ci va fi distribuită de personalul clerical și voluntari, vineri și sâmbătă, între orele 8 – 17, și duminică între orele 6 – 12, la solicitarea cetățenilor, „în pragul casei sau la fereastră, fără ca oamenii să iasă în stradă“.

Anunțul a fost făcut miercuri seara de Marcel Vela, după ce acordul inițial a stârnit multe controverse în spațiul public, dar și critica oamenilor legii. Înclusiv președintele României, Klaus Iohannis a solicitat să se revină asupra protocolului.

„Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste. (…) Voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul «Stați acasă!», care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare“, a declarat șeful statului.

Redăm textul noului acord MAI-BOR

„Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:
Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela
Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela
  1. Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
  2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 -12.00, la solicitarea credincioşilor.
  3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
  4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.
  5. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
  6. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.
  7. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus“.

Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela anunța, marți seara, că, potrivit unui acord MAI-BOR, credincioșii vor putea merge la biserică vineri și sâmbătă pentru a primi pâinea binecuvântată, în timp ce Lumina va fi distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI