Joia Mare 2024, ce nu este bine să faci sub nicio formă. Obiceiul celor 12 noduri pe care trebuie să-l respecte fetele nemăritate
Joia Mare sau Joia Sfântă este ziua în care credincioșii merg la Biserică pentru a se spovedi și a se împărtăși. În această zi se ține slujba celor 12 Evanghelii ale patimilor Mântuitorului. Dar această zi este legată și de câteva tradiții. Iată ce să nu faci în Joia Mare 2024, conform superstițiilor.
Ce se face în Joia Sfântă
Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, marcând momente importante din tradiția creștină.
Vezi și: Ce se va întâmpla în biserică, în noaptea Învierii. Vești bune pentru credincioșii români
În această zi, credincioșii respectă cu sfințenie câteva tradiții și obiceiuri specifice pregătirii pentru Paște.
În primul rând, în Joia Mare, credincioșii se pregătesc spiritual prin spovedanie și împărtășanie. Totodată, în această zi are loc slujba celor 12 Evanghelii, care amintește de ce s-a întâmplat la cina cea de taină.
Tradiția spune că în Joia Mare gospodinele încep pregătirea bucatelor tradiționale pentru masa de Paște, printre care ouăle roșii, cozonacul și pasca.
Este momentul în care femeile vopsesc ouăle, iar conform unor credințe populare, Joimărița, o figură mitică, pedepsește femeile leneșe.
Vezi și: Când se trece pe sub masă în Postul Paştelui 2024. Semnificația acestui obicei atât de important
Tradițiile sunt diferite de la o regiune la alta. De exemplu, în sudul țării, fetele fac noduri pe o ață, punându-și dorințele și speranțele în fiecare nod, iar când dorințele li se împlinesc, dezlegă nodurile.
Mai la vest se obișnuiește ca familia care pregătește pâinea pentru Paști să o ducă la biserică în Joia Mare, însoțită de lumanări și vin, pentru a fi binecuvântată.
În unele locuri, în Joia Mare se aprind focuri în curți sau la morminte, acestea fiind considerate simboluri ale sacrificiului și al curățirii spirituale.
Unii credincioși aleg să țină post toată ziua astăzi. Alții preferă să țină Vineri și Sâmbătă un post aspru în pregătirea pentru Înviere și în amintirea sacrificiului pe care Iisus l-a făcut pe cruce.
Joia Mare 2024, ce nu este bine să faci sub nicio formă
Joia Mare este ziua în care se gospodinele gătesc bucatele pentru masa de Paște și înroșesc ouăle. Din această zi nu se mai face curățenie în casă sau în curte.
Vezi și: Lunea Mare din Săptămâna Patimilor 2024. Ce trebuie să faci în această zi
Nu se mătură și nici nu se spală hainele. Se crede că praful rezultat din măturat ar putea ajunge în gura celor adormiți, care vin să-și viziteze familiile în această zi. De asemenea, se spune că morților li se duc lături de la haine în loc de pomană, dacă speli în Joia Sfântă.
În plus, astăzi nu se fac parastase și nu se trag clopotele în biserici, iar conform tradiției, sărutul este considerat a fi un gest de trădare, amintind de sărutul lui Iuda, care l-a trădat pe Iisus.
Joia Mare marchează prăznuirea a patru evenimente importante din viața lui Iisus, inclusiv spălarea picioarelor ucenicilor, instituirea Tainei Împărtășaniei și rugăciunea din Grădina Ghetsimani. În timpul acestor momente liturgice, credincioșii trebuie să postească, să se abțină de la gânduri, fapte și gesturi necuvinte.
Tot în această zi, se păstrează tradiția aprinderii focurilor pentru cei adormiți, pentru ca aceștia să se „încălzească” și să simtă prezența familiilor lor. Lemnele folosite pentru foc nu se taie, ci se rup cu mâna, iar focul nu se stinge până când nu se ajunge acasă.
Un alt obicei tradițional din Joia Mare este legat de Denia celor 12 Evanghelii, în timpul căreia se fac 12 noduri unei ațe, câte unul după fiecare Evanghelie citită.
Vezi și: ANM a dat prognoza meteo pentru 1 mai și Paște 2024. Cum va fi vremea în mijlocul primăverii
Fetele nemăritate își pun la fiecare nod câte o dorință și dezleagă nodurile pe măsură ce dorințele li se împlinesc. Atunci când se întorc de la denie, acestea își pun șnurul înnodat sub pernă pentru a-și visa ursitul.
Din această zi, bărbații trebuie să stea pe lângă casă pentru a își ajuta soțiile la treburile casnice și la pregătirea bucatelor pentru Paște. În timp ce primele trei zile din Săptămâna Sfântă sunt dedicate curățirii casei, Joia Sfânta este una mai liniștită, în care încep să se facă pregătirile pentru Înviere. Cel mai important aspect al acestei zile este spovedania și împărtășania, cele două taine cu care credincioșii se pregătesc spiritual de Înviere.