Jocurile Olimpice 2022 de la Beijing au început oficial. România, a 45-a delegație care a defilat la ceremonia de deschidere VIDEO

de: Gabriel Peneș
04 02. 2022

Jocurile Olimpice de la Beijing 2022 au început oficial. Vineri s-a dat startul celei de-a 24-a ediții a Olimpiadei de iarnă, ce se desfășoră între 4-20 februarie. România participp cu o delegație de 22 de sportivi care vor concura la 8 discipline. Ceremonia de deschidere a JO 2022 a avut loc, vineri, pe Stadionul Olimpic din Beijing, începând cu ora 14.00, ora României. Țara noastră a fost cea de-a 45-a delegație care a defilat, dintre cele 91 de state participante.

Jocurile Olimpice 2022 de la Beijing au început oficial

UPDATE. 4 februarie, ora 17.00. Jocurile Olimpice 2022 de la Beijing au început oficial. Vineri a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a 24-a ediții a marii competiții hibernale. La eveniment au luat parte Xi Jinping (preşedintele Chinei), Vladimir Putin (preşedintele Rusiei), prinţul Albert de Monaco, Antonio Guterres (secretarul general al ONU), Mohammed bin Salman (prinţul moştenitor al Arabiei Saudite) și Abdel Fattah al-Sissi (preşedintele Egiptului).

Mai multe țări occidentale, în frunte cu SUA, boicotează diplomatic competiția, protestând astfel împotriva încălcării drepturilor omului în marele stat asiatic. Delegația României, compusă din 22 de sportivi, a fost cea de-a 45-țară care a defilat în fața asistenței de pe Stadionul Olimpic din Beijing, faimosul. „Cuib de pasăre”. Purtătorii de drapel ai țării noastre au fost Raluca Strămăturaru (sanie) şi Paul Pepene (schi fond). La întreceri participă aproximativ 3.000 de sportivi din 91 de țări care vor concura pentru 109 medalii din 15 discipline olimpice.

Spectacolul din cadrul ceremoniei a fost regizat de cineastul chinez Zhang Yimou, primul care face acest lucru la două ediții ale jocurilor, după JO de vară din 2008, desfășurate tot în Beijing. Aprinderea flăcării olimpice a urmat o idee inovatoare care a integrat conceptele de protecţie a mediului şi  de emisii scăzute de carbon. Torța a fost pusă în centrul unui fulg imens de zăpadă format din 91 de fulgi mai mici. Ceremonia de închidere va avea loc pe 20 februarie, pe aceeași arenă din capitala Chinei.

România, a 45-a delegație care a defilat la ceremonia de deschidere

Jocurile Olimpice de la Beijing 2022. Vineri, 4 februarie, va avea loc ceremonia de deschidere a celei de-a 24-a ediții a Olimpidei de iarnă. Evenimentul se va desfășura pe Stadionul Olimpic din Beijing, faimosul „Cuib de pasăre”, începând cu ora 14.00, ora României.

Jocurile Olimpice din acest au loc sub spectrul măsurilor contra pandemiei. Toți sportivii trebuie să respecte bula sanitară securizată, pentru a nu intra în contact cu localnicii. În plus, se fac teste zilnice pentru toți membrii delegațiilor participante. Competiția se va desfășura între 4 – 20 februarie.

Mai multe țări, în frunte cu SUA, boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de la Beijing în semn de protest față de abuzurile comise împotriva drepturilor omului în regiunea Xinjiang, și nu numai. În schimb, conform hotnews.ro, Vladimir Putin, președintele Rusiei, va fi prezent la ceremonia de deschidere, la invitația omologului său chinez, Xi Jinping.

Sportivii care vor reprezenta țara noastră

România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing cu 22 de sportivi care vor concura în 8 discipline: sanie, bob, skeleton, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză. Cele 8 sportive şi 14 sportivi vor fi repartizaţi în trei sate olimpice, la Yanqing, Zhangjiakou şi Beijing.

Comitetul Olimpic Român a decis ca cei doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Beijing să fie Raluca Strămăturaru (sanie) şi Paul Pepene (schi fond).

Raluca Strămăturaru (36 ani) este la a patra sa participare la Jocurile Olimpice de Iarnă, după ediţiile Vancouver 2010, Soci 2014 şi PyeongChang 2018. La ultima ediţie a JO de iarnă ea a avut cea mai bună clasare pentru echipa României, locul 7. Raluca Strămăturaru este al doilea reprezentant al acestei discipline desemnată portdrapel, după Ioan Apostol (1992, 1994).

Paul Pepene (33 ani) este primul şi singurul schior de fond din România care a câştigat un titlu mondial la U23. Are în palmares două medalii mondiale de argint la seniori, la schi pe role. El este la a patra participare olimpică după prezenţele de la Vancouver 2010, Soci 2014 şi PyeongChang 2018.

România a cucerit o singură medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă. Aceasta a fost adusă la ediția Grenoble 1968, de echipajul de bob-2 persoane, format din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe care au câștigat bronzul acelei probe. Mascota actualei ediții a JO este simpaticul Bing Dwen Dwen, o întruchipare a unui ursuleț panda.

Cine va reprezenta România la JO 2022:

sanie (4): Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă);
bob (6): Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin) – antrenor Paul Neagu; Mihai Tentea (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane);
skeleton (1): Sebastian Enache (masculin) ;
schi alpin (2): Maria Constantin (slalom, slalom uriaş – feminin), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş – masculin);
sărituri cu schiurile (3): Daniela Haralambie (trambulină normală – feminin), Andrei Feldorean (trambulină normală, trambulină mare – masculin), Daniel Cacina (trambulină normală, trambulină mare – masculin);
schi fond (3): Timea Lorincz (schiatlon, sprint liber – feminin), Paul Pepene, Raul Popa (schiatlon, sprint liber, sprint echipe – masculin);
biatlon (2): Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire – feminin), George Colţea (sprint, individual, urmărire – masculin);
patinaj viteză (1): Mihaela Hogaş (feminin)