Decizie importantă, luată marți, 5 septembrie, de autorități. În unanimitate de voturi, Senatul a adoptat o propunere legislativă de modificare a OUG 77/2009 prin care jocurile de noroc sunt scoase din orașe. Unde vor fi mutate „păcănelele”.
În unanimitate de voturi, Senatul a adoptat marți, 5 septembrie 2023, o propunere legislativă de modificare a OUG 77/2009 prin care jocurile de noroc sunt scoase din orașe. Unde vor fi mutate „păcănelele”.
Proiectul de lege fusese semnat de 88 de parlamentari ai Partidului Social Democrat și prevede faptul că sălile în care funcționează jocurile de noroc pot fi amplasate la o distanță de cel mult 50 de metri de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti.
Noua lege cuprinde și unele condiții noi ce trebuie îndeplinite pentru eliberarea autorizației de funcționare. Astfel, licența de organizare se va acorda în funcție de numărul de locuitori, acesta urmând să fie dovedit printr-o adeverință eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori.
Celebrele „păcănele” nu vor putea funcționa în incinta sau pe o rază de 300 de metri a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a locurilor de joacă pentru copii, parcurilor, așezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea și nici în perimetrul acestora.
„Spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora”, se mai arată în noua formă a actului normativ.
Te-ar putea interesa și: Dispar „păcănelele” din România? Marcel Ciolacu le-a pus gând rău: „Să fie eliminate”
Jocurile de noroc sunt interzise și în spații în care ar provoca obstrucţionarea traficului sau la limitarea accesului în imobile, pasaje pietonale, staţii de mijloace de transport în comun.
Proiectul de lege votat de Senat prevede și faptul că numărul maxim de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într-o locaţie şi exploatate de acelaşi operator economic se reduce de la 75 la 20.
Se dublează și amenda în vigoare pentru permiterea accesului minorilor în astfel de spații. Valoarea sancțiunii este cuprinsă între 100.000 și 200.000 de lei. O a doua abatere atrage suspendarea timp de șase luni a licenței de organizare a jocurilor de noroc a operatorului. La a treia abatere, licenţa este anulată fără posibilitatea de licenţiere a aceluiaşi operator timp de trei ani.
Te-ar putea interesa și: Mama băiatului care și-a dat foc după ce a pierdut bani la jocurile de noroc face dezvăluiri cutremurătoare. Care a fost ultima discuție cu fiul său