Este scandal în lumea conținutului de cooking din România. Jamila, cel mai cunoscut creator de conținut din online pe zona de rețete, este implicată într-un proces cu Laura Laurențiu, o altă prezență cunoscută în online pentru rețetele sale.
Tribunalul București a pronunțat o primă sentință în procesul în care s-au judecat Jamila și Laura Laurențiu. Procesul a fost intentat de Jamila, care a reclamat că după ce a postat o rețetă de ecler la tavă, Laura Laurențiu a raportat-o la Youtube, spunând că difuzarea rețetei încalcă drepturile sale de autor.
Laura Laurențiu spunea că în videoclipul Jamilei era copiat după videoclipul ei de rețeta de eclere la tavă. După mai multe raportări, videoclipul Jamilei a fost dat jos de pe Youtube și reactivat după 17 zile. Jamila a făcut dovada că nu a încălcat drepturile de autor.
Jamila, pe numele ei real Geanina Staicu-Avram, a arătat că videoclipul era realizat în cadrul unei campanii de publicitate și faptul că a fost raportat abuziv a prejudiciat-o cu 2.000 de euro.
Jamila a cerut daune morale de 1.000 de euro, spunând că „pârâta nu a ţinut cont de influenţa pe care o are şi a incitat, prin postarea sa, publicul Facebook să o vadă pe reclamanta drept «hoaţă de reţete»”.
Laura Laurențiu a spus că rețeta de ecler care îi aparține și pe care a raportat-o este diferită de rețeta clasică de ecler.
„Prăjitura astfel concepută se porţionează cu cuţitul în pătrate, iar în afara tipului de aluat nu are nici un fel de legătură cu clasicul ecler”, a explicat Laura Laurenţiu în proces.
Ea a mai spus în fața instanței că doar pentru că a raportat videoclipul, nu înseamnă că asta a întrerupt difuzarea lui.
Tribunalul București a respins cererea Jamilei, obligând-o să plătească Laurei Laurențiu cheltuieli de judecată de 5.000 de lei.
Sentința poate fi atacată cu apel. Iată ce se arată în motivarea deciziei instanței.
„Utilizarea aceleiaşi denumiri de către ambele părţi au permis algoritmului platformei Youtube să facă aplicarea termenilor şi condiţiilor acceptate de toţi membri şi astfel, luând act de similitudinea dusă până la identitate între cele două videoclipuri a apreciat necesară suspendarea provizorie a videoclipului ulterior publicat în favoarea videoclipului anterior publicat de către pârâtă.
În aceste condiţii, Tribunalul urmează a respinge capătul de cerere formulat de către reclamantă, deoarece drepturile de autor pe care aceasta le invocă nu au aplicare în situaţia de fapt prezentată în faţa Tribunalului şi pe cale de consecinţă,
Tribunalul urmează a respinge şi obligarea pârâtei la repararea prejudiciului material şi moral prin eventuala ingerinţă şi respinge şi solicitarea de obligare a pârâtei la publicarea hotărârii pe pagină proprie de Facebook şi într-un ziar de larg circulaţie”.