Izbucnește o nouă pandemie?! China, anunț sumbru: boala care face ravagii acum

de: Alexandra Chivu
06 07. 2020

China crește gradul de alertă după apariția unui caz de ciumă bubonică. „Spre deosebire de secolul al XIV-lea, acum știm cum se transmite această boală”, a transmis un medic. Este puțin probabil ca ”Moartea Neagră” să ducă la o pandemie.

”Moartea Neagră” a izbucnit alertă de nivel 3 în China

Autoritățile chineze au decretat stare de alertă de gradul 3 (al doilea cel mai mic pe o scară ce merge până la 4) și au sporit măsurile de precauție după depistarea unui caz de ciumă bubonică, în provincia Mongolia Interioară, regiune autonomă din nordul Chinei. Cazul a fost înregistrat la un cioban în orașul Bayannur, care se află acum în carantină, fiind într-o stare stabilă. Nu e clar cum a fost infectat bărbatul.

„Spre deosebire de secolul al XIV-lea, acum știm cum se transmite această boală. Știm cum să prevenim apariția acestei boli. De asemenea, putem trata pacienții cu antibiotice eficiente”, a spus medicul Shanti Kappagoda, din cadrul centrului medical Stanford

  • Alerta de nivel 3 interzice vânarea și consumul de animale care ar putea transmite ciuma.

Ultima reprezentație înspăimântătoare a bolii a avut loc în Londra – ”Marea Ciumă” din 1665 – care a doborât aproximativ o cincime din locuitorii orașului. În secolul al XIX-lea a avut loc un focar de ciumă în China și India, care a ucis mai mult de 12 milioane de oameni.

Ciuma bubonică este cauzată de o infecție bacteriană. Deși poate fi mortală, este tratabilă și cu antibiotice obișnuite aflate la dispoziția publicului larg. Cazurile de ciumă se întâlnesc frecvent la nivel mondial. Madagascar a înregistrat peste 300 de cazuri în timpul unui focar în anul 2017. Mai mult, în luna mai a anului precedent, două persoane din Mongolia au murit din această cauză.

Ele contactaseră boala după ce au mâncat carnea crudă a unei marmote. Această rozătoare este un purtător cunoscut al bacteriilor care cauzează ciuma, fiind asociată cu cazurile de infectare ce apar. Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei, a declarat pentru BBC că rinichii și carnea crudă de marmotă sunt considerate de localnici un remediu eficient, drept pentru care vânarea ei este acum interzisă.