Italia este prima țară din Zona Euro care a intrat în recesiune, iar Germania a scăpat ”la mustață”. Românii nu au motive să fie optimiști.
Având în vedere deprecierea record a leului din ultimele săptămâni în raport cu Euro, ai fi tentat să crezi că Uniunea Europeană trece printr-o perioadă glorioasă. În realitate, situația respectivă este doar o oglindă a iminentei crize economice cu care se confruntă țara noastră. Până atunci însă, Italia ”a reușit” să fie prima țară din Zona Euro care a intrat deja în recesiune. Pronosticul dramatic a fost confirmat pornind de la rezultate financiare pe ultimul trimestru al anului trecut la nivelul întregii țări.
Motivele pentru care Italia a ajuns în recesiune sunt multe, iar generalitatea lor nu face decât să trădeze faptul că vorbim de inițierea unui trend european, mai mult decât de o excepție. Faptul că Germania a fost foarte aproape de aceeași ”performanță” reconfirmă afirmațiile de mai sus.
Încetinerea economiei europene și tensiunile comerciale dintre China și SUA cu repercusiuni la nivel mondial au fost principalele motive pentru care Italia a intrat la sfârșitul anului trecut în recesiune tehnică, iar acesta este doar începutul. Produsul intern brut cu care au ieșit la înaintare guvernanții de la Roma a scăzut cu 0,2 procente în trimestrul patru al anului trecut, după o altă scădere de 0,1% în cele trei luni anterioare.
Nu a ajutat nici politica aplicată de coaliția populistă ajunsă la putere în iunie. Proiectele populiste similare cu cele ale coaliției PSD-ALDE nu au făcut decât să sporească prudența companiilor italiene la noi investiții. În țara noastră, au dat dovadă de un comportament similar băncile occidentale care operează la noi și care au foarte mult de suferit din cauza așa-numitei ”taxe pe lăcomie”.
Scăderea produsului intern brut al Italiei din trimestrul trei vine după 14 trimestre consecutive de creșteri ușoare. Până și anul 2018 a fost la final pe plus, dar creșterea de 0,8% după 12 luni nu poate fi considerată neapărat glorioasă.
Cea mai recentă recesiune a Italiei a avut loc în perioada 2012 – 2013. În privința pronosticurilor, Banca centrală italiană și Fondul Monetar International (FMI) prevăd o creștere a PIB-ului de 0,6% în 2019, în timp ce agenția Standard & Poor’s mizează pe 0,7% iar Oxford Economics pe 0,3%. Pesimismul vine de la fostului economist șef al Trezoreriei Lorenzo Codogno. El prevede un minus de 0,2% pe anul în curs.