IT-ist cu parafă, fără școală: modul ilegal în care a ajuns să elibereze rețete
Meseria de medic, în mod tradițional, implică foarte mulți ani de studii și cercetare, daca nu locuiești în România. În țara noastră, este suficient să ”ai pe cineva”.
Un set de circumstanțe de domeniul fantasticului a fost depistat în urmă cu câteva zile de Direcția de Sănătate Publică Brașov. Inspectorii s-au dus fix la țintă, pe baza unor sesizări pe acest subiect, dar nu se așteptau ca cineva să fie atât de inconștient.
Spre surprinderea lor, la un cabinet de medicină de familie din Predeal, un IT-ist juca rol de doctor. Dădea diagnostice, elibera rețete și orice altceva ar mai trebui să facă un doctor. Totul era în regulă, cu excepția faptului că nu a făcut zece ani de școală în acest sens.
Din câte se pare, bărbatul cu studii în domeniul IT încerca să-și ajute soția, deținătoarea de drept a cabinetului de medicină de familie. Inițial, a fost vorba de câteva cazuri izolate. Ulterior, oamenii au ajuns să se obișnuiască cu el, chiar dacă folosea parafa soției și era evident că nu a absolvit facultatea de medicină.
Purtătorul de cuvânt al DSP Braşov, Anca Bâtiu, a declarat, pentru Agerpres, că obiectul verificărilor desfăşurate de instituţie este de a se constata dacă respectivul cabinet funcţionează sau nu, atribuţii principale de verificare în această speţă având Casa de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov.
O confirmare a faptului că se va demara o anchetă în cazul ”medicului” fără școală a venit și din partea președintelui Colegiului Medicilor din Brașov, Gabriel Moraru. „Ne autosesizăm şi efectuăm verificări când este cazul şi, aici, chiar este cazul. Este evident că există o încălcare a regulilor profesiei.”, a explicat Moraru cu referire la planurile instituție pe care o conduce pe marginea acestui subiect.
În mod previzibil, pentru că a pus în pericol vieți omenești prin diagnosticul și rețetele semnate de el, există și un caz penal deschis în numele IT-istului din Predeal.