Istvan Kovacs va „fluiera” la centru, la Cupa Mondială 2022. De când nu s-a mai întâmplat asta cu un român

Istvan Kovacs va „fluiera” la centru, la Cupa Mondială 2022. De când nu s-a mai întâmplat asta cu un român
Istvan Kovacs va oficia la centru și finala Conference League ce va avea loc miercuri, 25 mai, la Tirana

Istvan Kovacs va „fluiera” la centru, la Cupa Mondială 2022. Arbitrul de 37 de ani se află în cel mai bun sezon al carierei. Delegat la finala Conference League ce va avea loc pe 25 mai, Kovacs a „prins” și lista FIFA pentru Mondialul ce va avea loc în Qatar, în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie. Istvan Kovacs va arbitra alături de cei doi asistenți români din brigada sa, Mihai Artene și Vasile Marinescu.

Istvan Kovacs va „fluiera” la centru, la Cupa Mondială 2022

Istvan Kovacs va „fluiera” la centru, la Cupa Mondială 2022. Chiar dacă naționala României a ratat calificarea la Mondialul din Qatar, țara noastră va fi reprezentată de o brigadă de arbitri condusă de „cavalerul fluierului” de 37 de ani. Născut în Carei, Kovacs este primul arbitru român ce va „central” la o Cupă Mondială, după Ioan Igna, în 1986.

Istvan Kovacs se află pe lista de 36 de arbitri de centru, 69 de „asistenți” și 24 de arbitri VAR pentru Cupa Mondială din Qatar, anunțată de FIFA. Alături de Istvan Kovacs vor fi arbitrii asistenți Mihai Artene și Vasile Marinescu, primii arbitrii de tușă români care vor fi prezenți la o Cupă Mondială după Nicolae Grigorescu, în 1998. Marea competiție va avea loc, în premieră, în perioada toamnă-iarnă, între 21 noiembrie – 18 decembrie 2022.

De când nu s-a mai întâmplat asta cu un român

Istvan Kovacs a avut un sezon excelent, cel mai bun din cariera sa de „cavaler al fluierului”. El a arbitrat cinci meciuri din actuala ediţie a UEFA Champions League. A fost delegat la trei partide din faza grupelor, apoi la sfertul de finală Manchester City – Atletico Madrid 1-0. Kovacs a impresionat la manșa tur a semifinalei Manchester City – Real Madrid, scor 4-3.

Istvan Kovacs a fost lăudat după acea prestație de fostul arbitru Adrian Porumboiu care a declarat că acesta va prinde cu siguranță „lotul” de arbitri pentru Cupa Mondială.

„Toată lumea, la unison, îl felicită. Sunt convins că va fi prezent la Campionatul Mondial din Qatar. Vedeți, UEFA, foști mari arbitri din Europa, la unison, toți îl laudă. Mai rar vezi asemenea atitudini favorabile, cum a avut el aseară.

Sunt arbitri mari care au fost „la centru” la cele mai importante competiții, dar nu au ieșit în evidență la asemenea nivel de aprecieri cum a ieșit el aseară”, a spus Porumboiu, după meciul Manchester City – Real Madrid, pentru Playsport.ro.

De asemenea,  Istvan Kovacs a fost delegat împreună cu brigada sa la finala UEFA Europa Conference League. În ultimul act, programat miercuri, 25 mai, de la ora 22:00, se vor întâlni AS Roma şi Feyenoord. Partida se va disputa pe Arena Kombëtare din Tirana, Albania.

Kovacs devine primul arbitru român care va oficia la centru de la Ioan Igna, în 1986, în Mexic. Cel mai titrat „central” din țara noastră, din acest punct de vedere, rămâne Nicolae Rainea, care a fost prezent la trei ediții ale Mondialului: RFG, 1974, Argentina 1978 și Spania, 1982. Alături de Kovacs ar fi putut să se afle și Ovidiu Hațegan, considerat cel mai bun arbitru român al momentului. Din păcate, Hațegan a suferit un infarct și a fost supus unei operații.