Istvan Kovacs se umple de bani la Cupa Mondială 2022. Ce sumă primește arbitrul român

Istvan Kovacs se umple de bani la Cupa Mondială 2022. Ce sumă primește arbitrul român
Arbitrul Istvan Kovacs va încasa o sumă substanțială pentru participarea sa la Cupa Mondială 2022 din Qatar

Istvan Kovacs se umple de bani la Cupa Mondială 2022. Arbitrul de 37 de ani a devenit primul „cavaler al fluierului” din România care va oficia la centru la un Mondial, după 36 de ani. Kovacs va arbitra și finala Conference League ce se va juca miercuri, 25 mai, între Roma și Feyenoord. Istvan Kovacs va primi o sumă uriașă pentru participarea sa, în calitate de arbitru, la Mondialul ce va avea loc în Qatar, între 21 noiembrie – 18 decembrie 2022.

Istvan Kovacs se umple de bani la Cupa Mondială 2022

Istvan Kovacs se umple de bani la Cupa Mondială 2022. Chiar dacă naționala României a ratat calificarea la Mondialul din Qatar, țara noastră va fi reprezentată de o brigadă de arbitri condusă de „cavalerul fluierului” de 37 de ani. Născut în Carei, Kovacs este primul arbitru român ce va „central” la o Cupă Mondială, după Ioan Igna, în 1986.

Istvan Kovacs a avut un sezon excelent, cel mai bun din cariera sa de „cavaler al fluierului”. El a arbitrat cinci meciuri din actuala ediţie a UEFA Champions League. A fost delegat la trei partide din faza grupelor, apoi la sfertul de finală Manchester City – Atletico Madrid 1-0. Kovacs a impresionat la manșa tur a semifinalei Manchester City – Real Madrid, scor 4-3.

Ce sumă primește arbitrul român

Istvan Kovacs a fost delegat și la finala UEFA Europa Conference League. În ultimul act, programat miercuri, 25 mai, de la ora 22.00, se vor întâlni AS Roma şi Feyenoord. Partida se va disputa pe Arena Kombëtare din Tirana, Albania.

Istvan Kovacs se află pe lista de 36 de arbitri de centru, 69 de „asistenți” și 24 de arbitri VAR pentru Cupa Mondială din Qatar, anunțată de FIFA. Alături de Istvan Kovacs vor fi arbitrii asistenți Mihai Artene și Vasile Marinescu, primii arbitrii de tușă români care vor fi prezenți la o Cupă Mondială după Nicolae Grigorescu, în 1998. Marea competiție va avea loc, în premieră, în perioada toamnă-iarnă, între 21 noiembrie – 18 decembrie 2022.

Va încasa cel puțin 76.000 de dolari

Kovacs va câștiga nu doar în planul gloriei profesionale, ci și al banilor. Și asta pentru că fiecare arbitru de centru de la Cupa Mondială va primi din partea FIFA suma de 70.000 de dolari, sumă garantată, scrie gsp.ro. De asemenea, pentru fiecare partidă arbitrată, românul va încasa 3.000 de dolari. Cum fiecare „cavaler al fluierului” oficiază în cel puțin două partide, Kovacs se va îmbogăți cu cel puțin 76.000 de dolari pentru prezența sa la Mondialul din Qatar.

În afară de Kovacs și asistenții Artene și Marinescu vor primi câte 25.000 de dolari pentru prezența lor acolo. Ei vor lua și câte 2.000 de dolari pentru fiecare meci în care vor fi arbitri de tușă.

Istvan Kovacs devine primul arbitru român care va oficia la centru de la Ioan Igna, în 1986, în Mexic. Cel mai titrat „central” din țara noastră, din acest punct de vedere, rămâne Nicolae Rainea, care a fost prezent la trei ediții ale Mondialului: RFG, 1974, Argentina 1978 și Spania, 1982. Alături de Kovacs ar fi putut să se afle și Ovidiu Hațegan, considerat cel mai bun arbitru român al momentului. Din păcate, Hațegan a suferit un infarct și a fost supus unei operații.