07 iun. 2021 | 14:11

Istoria neștiută a României. Cum a reușit o familie de țărani de rând să decidă destinul României

News
Istoria neștiută a României. Cum a reușit o familie de țărani de rând să decidă destinul României
Cum a reușit o familie de țărani de rând să decidă destinul României

Familia Callimachi este una dintre cele mai importante familii boierești din Moldova. Evoluția acesteia pe scara socială este una de apreciat. Au plecat de la statutul de om de rând, iar în doar două secole au ajuns să conducă Principatele, iar apoi să le influențeze soarta. Povestea familiei Callimachi este fascinantă.

Una dintre cele mai apreciate familii boierești

Familia Callimachi a fost una dintre cele mai faimoase neamuri boierești, în special începând cu epoca fanariotă. Cei din neamul Callimachi au fost considerați fanarioți, după nume și după perioada în care au domnit, dar și după porțile împărătești la care au slujit. Unii au considerat că aveau și origini grecești.

În realitate, Callimachi erau moldoveni, exact așa cum arată și A.D. Xenopol. Neamul Callimachi se numea și Călmașu. Erau țărani răzeși din zona Orheiului. Mai târziu, s-au stabilit în zona Dornelor. Primul Călmașu cunoscut în documente a fost Vasile, în jurul anilor 1640. S-a căsătorit cu Arvunia și au avut un fiu, Teodor. Teodor ajunge vornic de Câmpulung Moldovenesc.

Apoi, se căsătorește cu Ruxandra, fiica lui Grigore Ghica, domnitorul Moldovei. Mai departe, fiii lui Teodor primesc demnități importante. Familia Callimachi și-a trimis copiii la școli din toate colțurile Europei. Ei erau boierii de modă nouă. Teodor Callimachi a contribuit la înfăptuirea Unirii din 1859, dar și la recunoașterea lui Ioan Cuza ca și domnitor.

Celebrul palat de la Stâncești

Aici s-a retras Teodor Callimachi, împreună cu soția sa. Era unul dintre cele mai apreciat palate boierești din Moldova, un leagăn de cultură în ziua de azi. Acesta a fost ridicat pe locul unui conac de țară, construit de cei din neamul Călmașu încă din secolul XVII-lea. Palatul a fost finalizat în anul 1837, fiind comandat de Alecu Callimachi, văr cu Alexandru Ioan Cuza.

Pentru acele vremuri, era un palat modern, ridicat în stilul neo-clasic. Teodor Callimachi îl înfrumusețează mai mult. A adăugat elemente gotice și grădini de vis pline de cerbi și păuni. În această parte de țară era ceva unicat. Rivaliza cu palatele principilor vest-europeni.

„Castelul de la Stânceşti era de proporţii impozante, corpul central având ca elemente decorative la nivelul etajului 1 frumoase ancadramente la ferestre, precum şi două statui adosate faţadei, care încadrau cele trei ferestre ale salonului de la etaj, deasupra căruia era sculptată o rozasă. În partea superioară a corpului central se afla un fronton sculptat în piatră şi, pe toată lungimea faţadei, o cornişă artistic dantelată“, preciza unul dintre urmaşii familiei Callimachi, citat de N. D. Ion în volumul „Castele, palate şi conace din România“.

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „De acolo de sus se bucură pentru tot ce vede “
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Locul din România care îți taie răsuflarea. Parcă este desprins din basme
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
Capital.ro
Schimbarea aşteptată de românii care stau la bloc! Camera Deputaților şi-a dat acordul
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
SCHIMBAREE pentru toți românii care primesc VOUCHERE
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro